Päevatoimetaja:
Henn Uuetoa
(+372) 7390300

In memoriam Suri edukas Tartumaa põllumees Madis Ajaots

Copy
Madis Ajaots asutas kodukandis Konguta mail osaühingu Rannu Seeme 1990. aastate alguses.
Madis Ajaots asutas kodukandis Konguta mail osaühingu Rannu Seeme 1990. aastate alguses. Foto: Ragnar Peets

Elva vallas aastakümneid edukalt põllumajandusettevõtet Rannu Seeme vedanud agronoom Madis Ajaots (22. IV 1966 – 12. X 2024) suri laupäeval raske haiguse järel.

Madis Ajaotsa lahkumine on Eesti põllumajandusele suur kaotus, ütles ta kolleeg, Vara kandi põllumees Madis Avi. «Ta oli väga innovaatiline põllumees, tahtis kõike proovida, otsis uusi lahendusi.» 

Ajaots kasvatas lisaks tavalistele kultuuridele ka sojauba, kikerhernest, ta tegi tihedat koostööd teadusasutustega – maaülikooliga ja maaelu teadmuskeskuse sordiaretajatega.

«Siin maakonnas ei ole teist nii julget meest, kes julges sel viisil katsetada ning seda oma rahakoti arvelt,» lisas Avi. «Tal oli meeletu teadmistejanu ja soov rakendada uusi tehnikaid, müts maha tema ees.»

Madis Ajaots lõi põllumajandusettevõtte Rannu Seeme 1993. aastal pärast seda, kui tema kodukandis hingitsenud Konguta sovhoos viimaks pankrotti läks. Esiti oli tal tagasihoidlik plaan kasvatada ligi sajal hektaril kartulit. Nüüdseks on tema elutöö OÜ Rannu Seeme paisunud ligi 2500 hektarile.

2010. aastal pälvis Madis Ajaots aasta põllumehe tiitli, 2017. aastal sai ta Rannu Seemne juhatuse liikmena aasta taimekasvataja tiitli. Uhketest tiitlitest ja ettevõtte mastaabist hoolimata ei pidanud Ajaots end suureks ettevõtjaks. Ta nimetas end pigem väikepõllumeheks või suurtalunikuks.

«Ta ei teinud kunagi suuri sõnu, oli tagasihoidlik, aga kõik teised joondusid ikka tema ettevõtmiste järgi, sest oli, mille järgi joonduda,» sõnas Madis Avi lahkunud ametivenna mälestuseks.

Tagasi üles