Päevatoimetaja:
Henn Uuetoa
(+372) 7390300

Tartu vallas Äksi külas veereb elu nagu helendav hernes

Copy
Äksi lähedal maantee servas löövad nabakõrgused pallid pärast päikseloojangut helendama.
Äksi lähedal maantee servas löövad nabakõrgused pallid pärast päikseloojangut helendama. Foto: Timo Arbeiter

Juunikuust alates on ühel Äksi teeäärsel põllul kasvanud möödujate silme all nabakõrgused lillhernepallid. Need on kerakujulised võrestikud, täis taimevääte, mis suvel õitsele puhkedes hullutasid magusa lõhnaga kõiki, kes lähemale astusid. Nüüd on saabunud sügis.

Rohelust koguv lillhernepall suve algul.
Rohelust koguv lillhernepall suve algul. Foto: Karita Tilk

Sügis ei tähenda, et Äksi kogukonna liikmete hoolega kasvatatud lillhernetaimed oma atraktiivsuse kaotaksid, vastupidi. Säravaid õisi, jah, enam ei ole, aga selle sügise uudis on see, et pimeduse saabudes igal õhtul löövad need pallid helendama.

Palle on 24 ja see viitab aastaarvule 2024, mis läheb ajalukku kui kultuuripealinna aasta Tartus ning terves Lõuna-Eestis.

Kakskümmend neli lillhernepalli pealkirjaga «Elu nagu hernes» on osa suuremastki vabaõhukunstist, mille autorid Tiina Tambaum ja Leo Hertmann viimastel hooaegadel Äksi on loonud.

Pallidest mitte kaugel saab uudistada eelmisel suvel avatud Äksi kaubanduskeskuse humoorikaid teoseid ning näha, mis on saanud kogukonnapeenrast nimega Tootsi peenar.

Nüüd lisandub see, et päikseloojangust kuni kella 23ni õhtul löövad keset põldu helendama pallid nagu herned. Eks Äksis veerebki elu nagu hernes, ning maanteeinstallatsiooni autorid on lubanud, et kultuuriaasta lõpus võib juhtuda, et noist taimepallidest saavad säbrulised lumepallid.

Silmapiiri taha vajunud päikese kuma on veel hästi näha. Peagi saabub pime öö.
Silmapiiri taha vajunud päikese kuma on veel hästi näha. Peagi saabub pime öö. Foto: Timo Arbeiter

«Elu nagu hernes» on üks osa kunstifestivalil «Linnast välja» loodud kunstiteest, mis lookleb Tartu vallas marsruudil Raadi alev – Kõrveküla – Vasula – Äksi – Tabivere – Jõgeva maantee.

Festivali eesmärk on Tartu valla kultuurispetsialisti Karita Tilga sõnul tuua kunst mugavustsoonist välja, pannes ta lennuväljale, jõe kaldale, maanteele, silla alla, metsa taha, järve äärde … Publikule lähemale.

Siis oli suvi!
Siis oli suvi! Foto: Karita Tilk
Tagasi üles