Päevatoimetaja:
Eili Arula
(+372) 739 0339

Rahatarkust jagavast õpilasfirmast kasvas edukas osaühing

Copy
Viimast aastat Tartu rakendusliku kolledži õpilane Kermo Nurmeoja tegi tunamullu koos eakaaslastega rahatarkust jagava õpilasfirma Rahatähed, millest nüüd on kasvanud osaühing Finantstarkus.
Viimast aastat Tartu rakendusliku kolledži õpilane Kermo Nurmeoja tegi tunamullu koos eakaaslastega rahatarkust jagava õpilasfirma Rahatähed, millest nüüd on kasvanud osaühing Finantstarkus. Foto: Margus Ansu

Mis on emotsiooniost? Räägi kahe minuti jooksul kõik, mida tead investeerimisest! Kas valiksid teadmised või unistuste reisi? Need ja veel kaardipakitäis teisi küsimusi ja aruteluteemasid viis õpilasfirma Rahatähed parimate õpilasfirmade üleriigilisse finaali. Nüüd otsustas selle üks asutajatest teekonda üksi jätkata ning õpilasfirma arenes osaühinguks Finantstarkus.

OÜ Finantstarkus juht Kermo Nurmoja on oma noorele eale vaatamata olnud aktiivne ja tegus nii projektikirjutamise kui ettevõtluse vallas juba aastaid. Põhikooli loovtöögi oli minifirma, mille ta kaitses žürii hinnangul ülikoolilõpetaja vääriliselt.

algus Raamatust

Viiendast klassist alates projekte kirjutanud noormees saab tänavu Tartu linnalt tunnustuse, sest õpilasfirmast on kasvamas edukas ettevõte, millel nähakse tulevikku.

Põhikooliõpilase huvid on tavaliselt arvutimängud, trikid tõuksidega või linnas kolamine. Kust sai alguse noore mehe huvi rahamaailma vastu? Taas tuleb vaadata mõne aasta tagusesse aega, mil muidu menukad ajaveetmise kohad olid lukus ning õpilasedki koduõppel ehk koroonapandeemiast tingitud isolatsioonis.

«Mulle oli kunagi kingitud raamat «12 asja, mida koolis ei õpetata» ja hakkasin seda igavusest lugema,» rääkis Kermo Nurme­oja. Lisaks avalikule esinemisele oligi seal peatükk investeerimisest. «See äratas huvi.» Just nipid selle raamatu avaliku esinemise peatükist tõid loovtöö kaitsmisel väga hea tulemuse.

Ehkki põhikooli lõpetas noormees kiitusega, ei olnud tema valik Hugo Treffneri gümnaasium, vaid hoopis Tartu rakenduslik kolledž, kus õppekava on praktilisem ning eriala õppimine algab varem. Nii valis ta IT-süsteemide administraatori eriala nelja-aastase õppe.

Mul oli ettevõtte alustamise ees hirm, tunnistas Kermo Nurmeoja.

Nurmeoja sõnul ei olnud esialgu Vocos rahatarkuse valikkursust. «Nädal pärast kirja juhtkonnale oli kursus valikus olemas,» ütles ta. Rahatarkuse õpetaja Mart Vainu andiski ka Nurmeojale tunde. Õpihimu ei rahuldanud lõplikult seegi kursus ning järgnes SEB koolisaadikute programm. Nüüd käib ta ise teisi noori rahatarkuse teemal harimas.

Ülemöödunud aastal sai alguse ka õpilasfirma Rahatähed, mida ühes Kermo Nurmeojaga tegi neli õpilast. Raha- ja finantstarkust jagavad vestluskaardid olid nõnda menukad, et ühiselt jõuti välja Eesti parima õpilasfirma võistluse finaali. Et vestluskaartidel oleks teemakohased küsimused, kaasati tegevusse ka Eestis tegutsevad rahatargad inimesed ja investorid. Oma küsimuse oli lisanud ka Jaak Roosaare.

Hirmud said ületatud

Kõik 250 tellitud kaardipakki said laatadel ja koolides läbi müüdud ning möödunud aastal tuli langetada otsus, kas minna edasi või sulgeda Rahatähtede peatükk. Kolm noort otsustasid koolile keskenduda, aga noor ettevõtja tunneb, et tal jagub jaksu mõlema tarbeks. Ka jagub kiidusõnu Voco kohta.

«Paljud koolid ei toeta rahaliselt laatadel käimist, aga meie kool maksis kõik transpordikulud ja andis meile oma ruumigi töö tegemiseks,» seletas Nurmeoja.

Ehkki õpilasfirma oli olnud edukas, et tulnud üksi jätkamine liiga kergel käel. «Mul oli ettevõtte alustamise ees hirm,» tunnistas ta. Tänu Tartu ärinõuandla mentorprogrammist saadud nõule ja toele suutis ta oma hirmudest jagu saada ja asutas uue ettevõtte Finantstarkus. «Mujal Eestis pole sellist õpilasfirmade mentorprogrammi,» märkis Nurmeoja.

Et toode on juba olemas, siis käib selle lihvimine ja täiustamine, noor ettevõtja jätkab ka teiste õpilaste koolitamist rahatarkuse teemal.

Sel nädalal astus Nurmeoja eakaaslaste ette ning rääkis, kuidas ta seljakotiga mööda Euroopat reisis. Iseenesestmõistetavalt ei puudu ka sealt rahatarkus, kuidas soodsalt reisida ja missuguseid õpilastele mõeldud soodustusi on võimalik Euroopas ära kasutada, et muuta maailma avastamine taskukohasemaks.

Kui Nurmeoja midagi teeb, siis alati väga hästi. Nii lõpetab ta suure tõenäosusega ka kutsekooli parimate tulemustega. Tänavu tuli ta ka Voco meistriks, olles parim IT-süsteemide administraator. Lisaks sellele valiti noormees Voco aasta tegijaks. Pärast Voco lõppu ootab koht Tallinna tehnikaülikoolis samuti IT-erialal. Tartu ülikoolis IT-süsteemide administreerimist õppida ei saa.

Miks finantsidest huvitunud noor hoopis majandust õppima ei asu? Minu meelest pole Eestis majanduses veel piisavalt praktilisi erialasid, kuhu õppima minna, vastas Kermo Nurmoja.

Tagasi üles