Päevatoimetaja:
Henn Uuetoa
(+372) 7390300

Tartu Ehituse taktikepi all on kerkinud sajad hooned ja rajatised

Copy
AS Tartu Ehitus ehitab kõige muu kõrval praegu Tartu külje alla ettevõtte TBD-Biodiscovery tootmis- ja arenduskompleksi. Jõulukspeaks kõik tehtud olema, kinnitasid ASi Tartu Ehitus ehitusjuht Indrek Kann (vasakult), nõukogu esimees Aado Kivi ja tegevjuht Alar Loo.
AS Tartu Ehitus ehitab kõige muu kõrval praegu Tartu külje alla ettevõtte TBD-Biodiscovery tootmis- ja arenduskompleksi. Jõulukspeaks kõik tehtud olema, kinnitasid ASi Tartu Ehitus ehitusjuht Indrek Kann (vasakult), nõukogu esimees Aado Kivi ja tegevjuht Alar Loo. Foto: Kristjan Teedema

Väga tore on objektil käia, sest suurem osa tööd tuleb ju pigem ära teha kontoris, ütles ASi Tartu Ehitus tegevjuht Alar Loo Tartu külje all Soinaste külas, kus ettevõtte eestvedamisel käib Tartus Tiigi tänaval tegutsevale osaühingule TBD Pharmatech tootmis- ja arenduskompleksi ehitus.

Kopp löödi sel objektil maasse käesoleva aasta veebruaris ja tänavu jõuluks peaksid ehitajad suures, pea 3000-ruutmeetrises kompleksis tööle punkti panema.

Kui mullu oli Tartu Ehitusel majandusnäitajate poolest hea aasta, siis ka praegu pole põhjust nuriseda. Suurematest töödest on hiljuti lindilõikamisega lõppenud näiteks Raadile 120 inimesele Südamekodu hooldekodu ehitus, suve lõpus andis ettevõte Tartu ülikoolile üle Nooruse 7 üliõpilaselamu.

Pöörane sõit

Praegu on töös kümmekond objekti, nende hulgas Tartus Eesti Raudteele Vaksali ja Riia tänava nurgal asuva sidemaja rekonstrueerimine ning Aardla tänaval ärihoone ja Vahi tänaval kortermaja ehitus. Tartumaal on käsil B&W Metalli tootmishoone, Põlvamaal Põlgaste külakeskus, Põlvas Acino tootmishoone, Järvamaal Aravete lasteaed ning Viljandimaal riigimetsa majandamise keskusele (RMK) Soomaa külastuskeskus.

«Me suudamegi aastas teha kümmekond objekti,» märkis ASi Tartu Ehitus ehitusjuht Indrek Kann. «Lisaks on meil tütarfirma Tera Ehitus, mis tegutseb peamiselt Läänemaal ja saartel.»

«Samas oleme aastast aastasse käsile võtnud ka üha suuremaid projekte,» ütles tegevjuht Alar Loo. «Kui alguses tekitas viis miljonit eurot maksev projekt aukartust, siis nüüd ei ole meil probleem teostada töid ka üle kümne miljoni euro maksvate projektidega.»

Kui praegu pole põhjust kurta, siis selge on see, et 1992. aastal tööd alustanud firmale on 32 aastat olnud pöörane sõit, läbi on tehtud kõik tõusud ja mõõnad. «Viimati oli keeruline Covidi-ajal ja siis, kui Ukrainas algas suur sõda,» sõnas Tartu Ehituse nõukogu esimees Aado Kivi, kes on firmaga ühte sammu astunud selle asutamisest saadik. «Ka firma algusaeg oli päris keeruline, me ei teadnud uutest majandusreeglitest suurt midagi. Esimesed vitsad ja kogemused saime paraku praktikast.»

Ettevõtte esimeseks proovikiviks oli Tartu südalinna kaubahalli kõrvale postimaja ehitamine, seda hoonet tuntakse-teatakse nüüd Playtechi majana. «Toona oli tegemist ka Eesti mõistes väga suure objektiga, aga tulime sellest läbi, näppude vahele küll suurt midagi ei jäänud, aga ellu jäime,» ütles Aado Kivi.

Kliendiga on vaja sõlmida aus kokkulepe ja sellest tuleb kinni pidada, ütles ASi Tartu Ehitus tegevjuht Alar Loo.

Raskeid ja proovile panevaid aastaid on firma ajaloos olnud korduvalt. «Pole olnud ka harv juhus, kui ettevõtjana peab tegevuse eest peale maksma, aga alati on meeskonnas olnud tasemel kolleegid, kes on motiveerinud jätkama,» märkis Aado Kivi. «Kogu meie meeskond on suurepärane, Eestis silmapaistvad tegijad.»

Et ettevõtte suurimaks väärtuseks on selle meeskond, ongi nende inimeste hoidmine meie tähtsaim ja vastutusrikkaim ülesanne, kinnitavad nõukogu esimees, tegevjuht ja ehitusjuht kui ühest suust.

Mida Aado Kivi, Alar Loo ja Indrek Kann ettevõtte valminud objektidest aga uhkusega vaatavad?

«Kõige toredam on jalutada Toomemäel,» vastas Indrek Kann. «Seal on meie juhtimisel uuenduse saanud riigikohtu hoone, tähetorn, Tartu ülikooli muuseum, Liivi 2 ja Lossi 3 õppehooned ning osa vanast anatoomikumist.»

«Tartus ja Lõuna-Eestis ringi sõites muudkui vaatan: see on meie töö, see ka ja seegi, nii ei oskagi ühte asja välja tuua,» kostis Aado Kivi.

Ka hiljuti Raadil valminud Südamekodu hooldekodu on Tartu Ehituse tehtud tööde nimekirjas.
Ka hiljuti Raadil valminud Südamekodu hooldekodu on Tartu Ehituse tehtud tööde nimekirjas. Foto: Sille Annuk

Tartu Ehituse objektidest laias laastus pooled on riigihangete võidud. Peamised riiklikud tellijad on olnud kohalikud omavalitsused, Tartu ülikool ja Riigi Kinnisvara AS.

Teine pool on erasektor. «Riik ja erasektor on täiesti erinevad tellijad,» märkis Alar Loo. «Eraklient teeb reeglina endale ja tal on vabadust rohkem. Aga lõpuks taandub kõik suhetele ja soovile ühiselt parim tulemus saada.»

Riik tellib vähem

Mida toob järgmine aasta? «Jahedat hingust on tunda juba mitu aastat,» kostis tegevjuht Loo. «Riigi tellimused on vähenenud. Tõsi, kaitseinvesteeringud ja koos sellega kaitseväele ehitamine on kasvanud, aga need tööd ei kompenseeri riigitellimuste mahtude langust.»

«Kui majanduses on raske aeg ja ehitushinnad lähevad alla, siis on riigil tark tellida suuremas mahus objektide ehitamist,» sõnas Aado Kivi. «Aga riiklik sektor on paraku staatilisem ning muutuvates oludes on riigil keeruline operatiivselt kohaneda ja kavandatud tegevusi ümber korraldada.»

Kuidas jaheda hingusega toime tulla? «Tuleb tegeleda aktiivselt müügitööga ja ühes klientidega leida nii hankefaasis kui ka ehitusplatsil parimad lahendused soovitud tulemuse saavutamiseks,» lausus Alar Loo. «Kliendiga on vaja sõlmida aus kokkulepe ja sellest tuleb kinni pidada.»

«Ja kunagi ei tohi kõiki mune ühte korvi panna. Väga suur objekt on ahvatlev, aga see ei saa olla ettevõtte ainus töö,» lisas Aado Kivi. «Ettevõtluses tuleb alati võtta riske, aga need peavad olema kaalutud riskid.»

AS Tartu Ehitus

Tartu ülikooli Nooruse 7 üliõpilaselamu ümberehitamine lõppes suve teises pooles, seda suurt tööd korraldas AS Tartu Ehitus.
Tartu ülikooli Nooruse 7 üliõpilaselamu ümberehitamine lõppes suve teises pooles, seda suurt tööd korraldas AS Tartu Ehitus. Foto: Kristjan Teedema
  • AS Tartu Ehitus on 1992. aasta sügisel asutatud ehitusettevõte, mis on keskendunud ehituse peatöövõtule ja projektijuhtimisele.
  • Praegu on firmas ametis 30 töötajat.
  • Tütarettevõte OÜ Tera Ehitus põhitegevusala on samuti ehituse peatöövõtt ning tegevusareaal on ennekõike Lääne-Eesti ja saared.
  • Viimastel aastatel on ettevõtte käive tõusnud 30 miljoni euro piirimaile, 2023. aasta puhaskasum oli 3,7 miljonit eurot. Seeläbi on ettevõte jõudnud Eesti suurimate ja edukaimate ehitusettevõtjate hulka.
  • Tartu Ehituse omanikud on Alar Loo, Indrek Kann, Virge Hansen ning Tevara Holding, mis kuulub enamusosaluses Aado Kivile.
  • Viimaste aastate objektid on näiteks Paide ning Valga kohtu- ja riigimajad, Tartus Kummeli elurajooni ehitus, Tartu Decora kauplusehoone ehitustööd ja Kalevipoja muuseum Jõgevamaal.
Allikas: AS Tartu Ehitus
Tagasi üles