Päevatoimetaja:
Eili Arula
(+372) 739 0339

Jaapani kunstnik toob kultuuripealinna Eesti teadusandmetel põhineva näituse ja heliteose

Copy
Jaapani kunstnik ja helilooja Ryoji Ikeda isikunäitusel Eesti Rahva Muuseumis saab lisaks kahele Eestist inspireeritud teosele näha ka autori varasemat installatsiooni «data-verse».
Jaapani kunstnik ja helilooja Ryoji Ikeda isikunäitusel Eesti Rahva Muuseumis saab lisaks kahele Eestist inspireeritud teosele näha ka autori varasemat installatsiooni «data-verse». Foto: David Stjernholm

Jaapani kunstnik ja helilooja Ryoji Ikeda avab 2. novembril Eesti Rahva Muuseumis oma isikunäituse. Muu hulgas leiab kultuuripealinna põhiprogrammi kuuluvalt näituselt ka kaks Eesti bioandmetel põhinevat installatsiooni. Samal õhtul kõlab Tõnu Kaljuste juhatamisel Ikeda ja Eesti filharmoonia kammerkoori ühise heliteose esmaettekanne.

Ikeda on kunstimaailmas tuntuks saanud oma mastaapsete, sageli teadusandmetel põhinevate ruumiinstallatsioonidega, rääkis Tartu 2024 loovjuht Kati Torp, kes on kunstnikuga varemgi koostööd teinud. Ikeda eripära peitub loovjuhi sõnul oskuses ühendada kunst ja teadus viisil, mis on üheaegselt nii täpne kui ka kaasahaarav.

«Oma loomingu läbi toob Ikeda maailma ette Eesti teaduse ja kultuuri,» sõnas Eesti Rahva Muuseumi direktor Kertu Saks. «Selline koostöö äratab suurt rahvusvahelist huvi, mistõttu ootame muuseumisse arvukalt külastajaid nii kodu- kui ka välismaalt.»

Tagasi üles