Päevatoimetaja:
Richard Särk

Kes on õpetaja? Kes on kunstnik? Küsimused haridusteaduste instituudi trepigaleriis

Copy
Rektor Piret Viirpalu ja haridusteaduste instituudi juhataja Margus Pedaste trepigaleriis.
Rektor Piret Viirpalu ja haridusteaduste instituudi juhataja Margus Pedaste trepigaleriis. Foto: Sille Annuk

Tartu ülikooli haridusteaduste instituudi trepigalerii esimese näitusena avati kõrgema kunstikooli Pallas metoodilise fondi tööde väljapanek «Nüüd ma näen, kuidas sa näed». Näituse avamisel esitasid rektor Piret Viirpalu ja instituudi juhataja Margus Pedaste teineteisele õpetajate päeva puhul küsimusi.

Viirpalu vastas Pedaste küsimusele, kes on õpetaja, täpsemalt hea õpetaja. «Hea õpetaja on kunstnik, loovisiksus ja imeinimene. Kui ma olen oma üliõpilastele rääkinud, millised tingimused teevad õpetaja heaks, siis vahel tundub, et sellist inimest ei ole olemas. Aga nad siiski on olemas ja kõnnivad meie seas ringi,» ütles rektor. «Õpetamine on kunst ja looming, õpetamisel tuleb ka improviseerida ja luua oma ainet iga päev uuesti.»

Pedaste vastas Viirpalu küsimusele, kes on kunstnik. «Minu arvates on kunstnik õpetaja. Kunstnik aitab iseendal ja teistel mõista ja õppida kasutama oma meeli ja tundeid, ja me hakkame märkama seoseid meie ümber. Me leiame endas heaolu ja vahendi, mis aitab ka teiste heaolu tõsta. Ma arvan, et seepärast kunstnik ongi õpetaja,» ütles instituudi juhataja.

Tagasi üles