Päevatoimetaja:
Emily Lieberg

Noored saavad Euroopas reisimiseks tasuta rongipasse taotleda

Copy
Euroopas saab mitmesugusi põnevaid paiku avastada, kui kasutada reisimiseks rongi. Näiteks on võimalik sõita Šiauliai rongijaamast (pildil) Kaunasesse ja sealt edasi läbi Varssavi Berliini.
Euroopas saab mitmesugusi põnevaid paiku avastada, kui kasutada reisimiseks rongi. Näiteks on võimalik sõita Šiauliai rongijaamast (pildil) Kaunasesse ja sealt edasi läbi Varssavi Berliini. Foto: Kristjan Teedema

Taas saavad 18-aastased noored kandideerida DiscoverEU konkursil, kus auhinnaks on reisipass, mis võimaldab rongiga tasuta Euroopas rännata. Reisipasse saab taotleda kuni 16. oktoobri kella 13ni.

DiscoverEU toetab noorte iseseisvumist ja teiste kultuuride kogemist jätkusuutliku reisimise kaudu. Lisaks rongipassidele kostitatakse noori DiscoverEU Euroopa noortekaardiga, mis annab hinnasoodustust eri riikides majutusest kultuuriobjektide külastamiseni, selgitas DiscoverEU koordinaator Lisete Tammeveski.

«Samuti toetavad kogemusega kaasnevat õpiprotsessi kohtumised ja koolitused,» lisas ta.

Mõni aeg tagasi selle meetme abil Euroopat avastamas käinud Lisanna Pruuli tõi välja, et rongireisi üks eeliseid lennukiga reisimise ees on, et teel näeb rohkem riigi eluolu ning loodust.

«Kõige parem kogemus oli Prantsusmaal ja Hollandis, kus on väga mugavad rongid, mis olid ka alati minuti täpsusega graafikus,» meenutas Pruuli.

Ta soovitab noortel kandideerida, sest sel viisil rändamine avardab silmaringi ning annab üle Euroopa uusi tutvusi.

Kandideerida saavad noored, kes on sündinud vahemikus 1. jaanuar kuni 31. detsember 2006. Algavas voorus valituks osutuvad noored saavad DiscoverEU toel reisida 1. märtsist 2025 kuni 31. maini 2026. Reisi pikkus on minimaalselt üks ja maksimaalselt 30 päeva.

Kas kandideerida saab üksi või ka koos sõpradega või kuidas reisida siis, kui on eri põhjustel vaja lisatuge? Neile küsimustele leiab vastused Euroopa Liidu veebilehelt youth.europa.eu/discovereu_et.

Eelmiste aastate osalejate kogemuslugudega saab tutvuda veebilehel euroopanoored.eu/blogi/?tag=discovereu.

Programmi DiscoverEU on Eestis rakendatud alates 2018. aastast, mil see esimest korda Euroopa Liidu tasandil käivitati. Näiteks 2023. aastal leidis aset kaks DiscoverEU taotlusvooru, kus kandideeris kokku 760 noort ning reisipassi sai neist 215 noort. 2024. aasta esimeses voorus kandideeris 446 noort ning neist 107 sai reisipassi. DiscoverEU meedet rahastab Euroopa Liit Erasmus+ programmi kaudu.

Erasmus+ ja Euroopa solidaarsuskorpuse agentuur on haridus- ja noorteameti (Harno) üksus. Erasmus+ on ELi programm, mis toetab haridust, koolitust, noortevahetust ja sporti, soodustab rahvusvahelist koostööd ning tugevdab ELi haridussüsteeme. Euroopa solidaarsuskorpus on algatus, mis võimaldab noortel osaleda vabatahtlikes ja kogukonda toetavates projektides Euroopas, edendades solidaarsust ja sotsiaalset sidusust. Välisrahastus moodustab Harno eelarvest 85 protsenti.

Tagasi üles