Päevatoimetaja:
Jens Raavik
(+372) 739 0371

juhtkiri Ettevaatust, rattur!

Copy
Bolti tõukeratas vedemas Kassitoomel.
Bolti tõukeratas vedemas Kassitoomel. Foto: Kristjan Teedema

Oktoobri alguse novembriilmad kärbivad järsult ratturite arvu tänaval ja Tartu rattaringluse rendisüsteem kaotab kasutajaid, kuid suur pilt on teistsugune. Ratturite ja tõukeratturite hulk tänaval on tänavu olnud juba nii suur, et kergliikluse propageerijatele võib õnne soovida. Aga on ka selge, et meie tänavad ja liikluskultuur jätavad selle justkui uudse, aga kindlasti linnas kiire ja ökonoomse liikumisviisi sobitamisega hätta.

Kes meist ei oleks tundnud end ohustatult, kui mõni rattur suurel kiirusel, aga väga lähedalt mööda tuhiseb või justkui silmaklappidega hobune ülekäigurajale kihutab. Või kes rattureist ei oleks kogenud, et jalakäijad justkui ei adu ka hoolikalt märgistatud kergliiklusteedel, et rattapildiga osa on ratturile. Ja rattarajal auto parkimine või peatamine, no see on juba habemega lugu.

Sellel nädalal raputas uudis ratturi hukkumisest liiklusõnnetuses Märjal. Me ei tea kõiki selle õnnetuse asjaolusid ja milline eksimuste kogum seekord õnnetuse põhjustas. Samal päeval sai Võru tänaval liiklusõnnetuses raskelt vigastada teinegi jalgratta kasutaja, ehkki väga suure tõenäosusega ei olnud ta autolt lööki saades rattur, vaid jalakäija, sest lükkas sõiduriista käekõrval.

Tagasi üles