Päevatoimetaja:
Emily Lieberg

Politsei tabas Luunja vallas tegutsenud Leedu pikanäpumehe (1)

Copy
Sissemurdja, foto on illustratiivne.
Sissemurdja, foto on illustratiivne. Foto: Toomas Huik / Postimees

Politsei pidas rahvusvaheliselt tagaotsitava 33-aastase Leedu kodaniku kinni Suurbritannias ning septembri lõpus astus ta ka juba kohtu ette. Mees varastas peamiselt Pärnumaal, kuid jõudis ka Tartumaal Luunja vallas kodudes sees käia.

Leedukat kahtlustatakse 2023. aastal peamiselt Pärnumaal Paikuse ja Sindi piirkonnas toime pandud majadesse sissemurdmises ja vargustes. Pärnu maakohus rahuldas Lääne ringkonnaprokuratuuri taotluse võtta 33-aastane mees kaheks kuuks vahi alla. Süüdimõistmisel võib kohus teda karistada rahalise karistuse või kuni viieaastase vangistusega.

Samas teos oli kahtlustatav ka tema 41-aastane kaasmaalane, kes peeti Saksamaal kinni tänavu veebruaris. Temale mõistis Pärnu maakohus karistuseks kolme aasta pikkuse vangistuse, millest reaalse vangistusena mõistis kohus kaheksa kuud. Lisaks mõistis kohus prokuratuuri taotlusel süüdimõistetule riigist väljasaatmise koos seitsme aasta pikkuse sissesõidukeeluga.

Majadesse murti sisse enamasti öisel ajal ning varaste saagiks langes peamiselt sularaha, ehteid, kelli ja lõhnaõlisid, tuli ette ka vargusi sõidukitest. Kuigi võimalikud vargad tuvastati ruttu, tegid Eesti politseinikud rahvusvahelise haardega kurjategijate tabamiseks  koostööd teiste riikide kolleegidega.

Politsei kahtlustas kahte leedukat eelmisel aastal peamiselt Pärnumaal Paikuse ja Sindi piirkonnas, aga ka Tartumaal Luunja vallas toime pandud kokku kümnes sissemurdmise ja varguse juhtumis.

Lääne prefektuuri kriminaalbüroo juht Margus Raspel sõnas, et viimastel nädalatel on Pärnus ja Lõuna-Eestis taas toime pandud mitu varavastast kuritegu. Tema sõnul varastati muu hulgas ka Pärnust kaks Audi maasturit, mis praeguseks on Leedust tabatud.

«Nagu eelkirjeldatud kahe tagaotsitava Leedu varga erinevatest välisriikidest Eestisse kohtu alla toomine ja äsja meilt varastatud autode kiire tabamine Leedus näitab, on maailm politsei jaoks väike. Koostööd tehakse piire tundmata ning kurjategijatel ei ole põhjust loota, et «võõral õuel» toimepandud kuritegu võiks avastamata jääda või välismaale pagemine karistusest päästa. Meie koostöö välisriikide kolleegidega on väga hea. Kurjategijad otsitakse varem või hiljem maailma erinevaist nurkadest üles ja tuuakse Eestisse kohtu alla,» kinnitas Raspel.

Tagasi üles