Päevatoimetaja:
Emily Lieberg

Tartu teadlaste uus DNA-test paljastas Saksamaa kaubanduses vohava meepettuse

Copy
Celvia juht Kaarel Krjutškov ja toiduvaldkonna juht Kairi Raime (paremal) olid ka ise väga üllatunud, kui nende loodud test näitas, et enamik Saksamaalt toodud meeproovidest polnudki üldse meed. Teste aitas teha Celvia spetsialist Benelote Uusküla (keskel).
Celvia juht Kaarel Krjutškov ja toiduvaldkonna juht Kairi Raime (paremal) olid ka ise väga üllatunud, kui nende loodud test näitas, et enamik Saksamaalt toodud meeproovidest polnudki üldse meed. Teste aitas teha Celvia spetsialist Benelote Uusküla (keskel). Foto: Sille Annuk

Suve lõpus külastas Eestit Euroopa kutseliste mesinike ühingu president Bernhard Heuvel, kel kaasas 30 proovi Saksamaa poodides müüdavatest metest. Lasknud proove testida Tartu teaduspargis tegutsevas Celvia laboris, tabas teda jahmatavalt halb üllatus.

Tartu teadlaste hiljuti loodud DNA-test näitas, et 30 Saksamaa meenäidisest olid puhtad vaid kolm. Kaks proovi läbisid testi napilt, kuid ilmselt oli ka nendega manipuleeritud. 25 testimiseks kaasa võetud proovi puhul oli järeldus üks: seda ei saa pidada meeks.

Euroopa mesinikel on raske võidelda nendega, kes müüvad ehtsa mee pähe siirupiga segatud odavaid võltsinguid. Paljud mesinikud on seepärast pankrottigi läinud. Ka Bernhard Heuvel ise enam mesindusega aktiivselt ei tegele, ta lõpetas tegevuse, sest ei tulnud enam ots otsaga kokku. Sellest hoolimata on ta võtnud südameasjaks seista oma endiste ametikaaslaste eest ja võidelda võltsingutega.

Tagasi üles