Päevatoimetaja:
Emily Lieberg

Juhani Jaeger: kohalikke küsimusi ei tohi otsustada võõrad (2)

Juhani Jaeger
Juhani Jaeger Foto: Sille Annuk

Kohaliku omavalitsuse olemus seisneb kogukonnaliikmete eksklusiivses õiguses otsustada kohaliku elu küsimusi. Elva valla näitel istub aga vallavolikogudes ka teiste omavalitsuste elanikke, kes sinna kuuluda ei tohiks.

Õigus otsustada kohaliku elu küsimusi on korraga nii põhimõtteline kui ka praktiline. Kohalikust elanikust valla- või linnavolikogu liige tajub kogukonna vajadusi vahetult. Ta on seotud kohaliku probleemistikuga ja kannab ka vastutust oma otsuste tagajärgede eest.

Teede- või koolivõrgu arendamist otsustab inimene, kes neid tänavaid kasutab ja kelle lapsed käivad kohalikus koolis. Kohalikuna tunnetab ta otsuse mõju ja kogeb vahetut tagasisidet – sageli kriitikat – inimestelt, kellega elab ühes kogukonnas. Kohalikul on raskem olla erapoolik või ebaõiglane avaliku ruumi ja teenuste või eelarvevahendite jaotumise küsimustes.

Seevastu olukorras, kus otsuseid langetavad mujalt kohale sõitnud, neid põhimõtteid ei järgita. Võõras saab tulla ja minna, langetada lihtsamini raskeid otsuseid ja jääda külmaks tagasiside suhtes, sest tema kodu ja kogukond on mujal. «Välisvolinik» ei taju oma otsuste mõju isiklikult ega kanna seetõttu ka piisavat sotsiaalset vastutust. Võimalikuks saab otsuste langetamine ilma nende mõju lõpuni mõistmata.

Tagasi üles