Päevatoimetaja:
Kelly Olesk

Juhtkiri Toredusfestivali vaheajal

Copy
Tartu linnavolikogu istung.
Tartu linnavolikogu istung. Foto: Kristjan Teedema

Vaevalt olnuks üks tervemõistuslik linnavolinik 2021. aasta sügisel valmis nõudma, et Tartu linnapea seni 4500-eurone kuupalk tuleb tõsta 8000 euroni, kuhu see praeguse indekseerimismudeli abil võiks tuleval aastal tõusta. Võimuliit läks mugavat teed ja sidus poliitiliste tippjuhtide ja linnasekretäri palga kõrgemate riigiteenistujate palgasüsteemiga. Meenutagem: varem oli volikogu linnapea ja abilinnapeade palga kehtestanud ametisse määramisel ehk neljaks aastaks.

2021. aastal alanud eksperimendi käigus on linnapea palk 5753 euro pealt kerkinud «volinike tahtest sõltumata» igal aastal nagu pärmi peal ja on praegu 7445 eurot. Sedagi üksnes seetõttu, et juhtkond otsustas mullu sügisel hoogu ajutiselt maha võtta. Nüüd on küpsemas plaan palgad külmutada.

Volinikel ei keelaks keegi poliitiliste juhtide palka ka igal aastal vastavalt oludele uuesti otsustada ja selles poleks midagi imelikku. Ometi ei ole Tartus sellist tava olnud, sest peljatakse emotsionaalset lehmakauplemist. Indekseerimine justkui pidi aitama palka ajakohasena hoida selliste debattideta.

Tagasi üles