Päevatoimetaja:
Jens Raavik
(+372) 739 0371

TARK TARTU Ülikoolilinna laboris tehtav sünnieelne sõeluuring näitab ka kurtuseriski

Copy
Celvia meditsiinilabori juhataja Kaarel Krjutškov on veendunud, et sünnieelne sõeluuring ei pea tähendama ainult seda, et test nopib välja vaid väga rasked haigused. «Peame märkama ka neid genoomi isikupärasid, mis võimaldavad vältida ravivigasid,» selgitas ta.
Celvia meditsiinilabori juhataja Kaarel Krjutškov on veendunud, et sünnieelne sõeluuring ei pea tähendama ainult seda, et test nopib välja vaid väga rasked haigused. «Peame märkama ka neid genoomi isikupärasid, mis võimaldavad vältida ravivigasid,» selgitas ta. Foto: Kristjan Teedema

Peaasi, et sündiv laps oleks terve! Ka siis, kui lapsevanemad unistavad pojast, saavad aga teada, et ootavad tütart, või vastupidi, ikkagi – ei ole midagi tähtsamat sellest, et uus ilmakodanik oleks terve ja et temaga läheks ka edaspidi kõik hästi.

Täppismeditsiin suudab moodsal ajal lapse kohta ette öelda palju enamat kui sugu. Sõeluuringud aitavad üles leida need rasedad, kel on suurenenud risk sünnitada näiteks kromosoomhaigusega laps – niisuguse kahtluse tekkides antakse emale võimalus teha täpsustavaid uuringuid.

Üks niisuguseid sõeluuringuid on NIPT (non-invasive prenatal testing) ehk kehasse sekkumata sünnieelne testimine. NIPT-testist on palju räägitud, see ei ole uudis, ja väga ettevaatlikud pered, kel küll riske ei paista, saavad südamerahustuseks selle testi oma raha eest tellida. Protseduur on lihtne, tähendab vaid vereproovi andmist.

Tagasi üles