Päevatoimetaja:
Jens Raavik
(+372) 739 0371

Vahur Kollom: kärpekäärid investeeringute kallal

Copy
Vahur Kollom
Vahur Kollom Foto: Sille Annuk

Muutunud olud sunnivad linnavõimu kokkuhoiule. Riigi poolt kohalikule omavalitsusele suunatud ülesanded, tehtud muudatused tasandusfondi valemis ning maksutõusud mõjutavad linna tulubaasi. Mainimata ei saa jätta ka valglinnastumist, sest paljud põlised tartlased on valinud elukohaks hoopis lähivalla.

Rahanduskomisjonis selgitati, et 2025. aastal kärbib linnavõim linnaeelarvet 10 protsenti, 2026. aastal kaks protsenti ning kahel sellele järgneval aastal pidavat eelarve jääma 2026. aasta tasemele. Väidetavalt võtavad maksutõusud linnaeelarvest igal aastal ligikaudu viis miljonit eurot. Tänavu kulub linnaeelarvest laenuintressideks üle kaheksa miljoni euro. Ei ole ka uudiseks, et aastal 2028 netovõlakoormuse määr ja laenukoormuse määr omavahel kohtuvad. Kokkuvõtvalt: midagi rõõmustavat siin tartlaste jaoks ei ole.

Sõpruse silla rekonstrueerimise ümber toimuv annab mõista, et rajatiste ehituslik maksumus ajas järjest suureneb. Siin ma võin isegi mõista linnavalitsuse kihku võtta erinevateks investeeringuteks laenu juurde. Teisalt peab arvestama ka netovõlakoormuse määraga ja siin ei tohiks linn üle oma võimete elada.

Tagasi üles