Päevatoimetaja:
Richard Särk

Fotod Tartu ülikooli talendiprogrammi pääses üle poolesaja värske tudengi

Copy
Tartu ülikool valis sel aastal programmi «Talendid Tartusse!» üle 60 noore tudengi, kes said esimest korda kokku Tartu ülikooli muuseumis neljapäeva õhtul.
Tartu ülikool valis sel aastal programmi «Talendid Tartusse!» üle 60 noore tudengi, kes said esimest korda kokku Tartu ülikooli muuseumis neljapäeva õhtul. Foto: Sille Annuk

Juba kuuendat korda algas Tartu ülikooli muuseumi valges saalis Tartu ülikooli programmi «Talendid Tartusse!» uus õppeaasta, mispuhul alustas kolmel õppesuunal tudeerimist üle 60 võimeka üliõpilase.

«Talendid Tartusse!» pakub lisaks ülikooli tavaõpingutele atraktiivseid võimalusi neile tudengitele, kes on senisel haridusteel saavutanud väga häid õpitulemusi. Teisisõnu saavad nad valdkonna spetsialistide ja mentoritega sagedaste kohtumiste toel sügavama kokkupuute oma erialaga ja kogemuse sellest.

Noortel olid programmi kandideerimiseks kindlad nõuded: olümpiaadi lõppvoorus osalemine või väga head tulemused kas riigieksamitel või akadeemilises testis.

Õppeprogrammis on kolm suunda ehk teadus-, ettevõtlus- ja noore õpetaja suund. Noore õpetaja suunal alustas seitse, ettevõtluse rahatarkuse programmis rekordiliselt 24 ja teadussuunal 31 Tartu ülikooli esmakursuslast. 

Värskelt talendiprogrammi valitud tudengeid tervitasid ja julgustasid Tartu ülikooli teadusprorektor Mari Moora, Tartu abilinnapea Lemmit Kaplinski, Tartu ülikooli teaduskooli direktor Ana Valdmann ning mentorid ja programmi läbinud tudengid.

Valdmanni sõnul on ülikoolis õppides suure tähtsusega mitte ainult ametioskused ja diplom, vaid ka suhete kujunemine ja sidusus ülikooliperega ning ennekõike talentide omavaheline sidusus. Kõige keerulisem otsus ehk ülikooli astumine on tehtud, nüüd on aeg sellest teekonnast viimast võtta, andis ta mõista.

Kõnelejad märkisid, et ülikooliõpingute kõige olulisem ülesanne on aidata tudengid teaduslikult mõtlema panna, et nad oskaksid teha teadusel põhinevaid valikuid ja seeläbi tulevikku muuta. Näiteks julgustas Moora tudengeid mõtlema stiilis, et ka ettevõtjast võiks saada doktor, sest selliseid tulevikutegijaid on ühiskonnal vaja.

Talendiprogrammi eesmärk ongi pakkuda noortele atraktiivseid tegevusi, et nad tahaksid oma esimest akadeemilist haridust omandada just Eestis ja Tartu ülikoolis. Programm tähendab ühtlasi seda, et teadussuuna valinud noored kaasatakse õppeaasta jooksul mitme valdkonna teadusprojektidesse.

Ootused on suured ja võimalusi jagub, kuid mida ootavad õppeaastast noored ise? Suuresti põhiteadmisi ja laiemat silmaringi, vastasid Hugo Treffneri gümnaasiumi vilistlased Jaagup Konksi ja Hilda Laidmets, kes pääsesid talendiprogrammi ettevõtluse suunale.

Konksi soovib teada saada ettevõtte alustamisest, investeerimisest ning kõige selle juures arendada avaliku esinemise oskust.

Programmi jõudis ta tänu kevadel saadud kutsele, mille teenis olümpiaadi hea tulemuse eest. «Otsustasin, et võtan maksimumi enda ülikooli ajast ja kõike, mida pakutakse, ning otsustasingi kandideerida,» sõnas Konksi.

Samaviisi jõudis avaaktusele Hilda Laidmets, kes samuti võtab võimalust kui head stardipakku. «Sõbrad ka juba väga ootavad minult rahatarkust ning soovivad investeerimise kohta nõu küsida,» muigas ta. 

Tagasi üles