Päevatoimetaja:
Richard Särk

Jens Raavik: paks laps, ilus laps. Päriselt ka või? (3)

Copy
Jens Raavik.
Jens Raavik. Foto: Margus Ansu

Igaks juhuks ütlen kohe ära, et ma ei soosi koolikiusu, küll aga vajaks natuke käteväänamist paljud lapsevanemad, kes söödavad ja joodavad päevast päeva tühje kaloreid, rääkides samal ajal, et nende peres ongi kõik «suure kondiga».

Tervise arengu instituudi andmeil oli juba 2019. aasta kevadel Eesti koolilaste seas 10–11-aastaseid tüdrukuid, kelle kaal ulatus 97 kiloni ja vööümbermõõt ületas 100 sentimeetrit, ning 11-aastaste poiste maksimaalne kaalunumber oli sada kilo ja vööümbermõõt suisa 121 sentimeetrit. Paraku näeb aina rohkem ka tänavatel selliseid lapsi, kellel krõpsupakk ühes ja energiajook teises käes. Äärmisel juhul liigutakse elektritõuksiga, aga jalgrattad, rulad ja rulluisud on veel vist ainult tõsistel spordifanattidel.

See suure kondi jutt pole ainult minu arvamus, isegi tervisekassa kodulehelt võib lugeda, et lapse ülekaalu ei saa välja vabandada geneetikaga või mõne muu meist mitteoleneva põhjusega. Mõnikord öeldakse, et peres on kõik paksud olnud – juba vanaema oli paks, ema samuti –, järelikult on asi geenides.

Tagasi üles