Päevatoimetaja:
Richard Särk

Kliinikum jätkab kogukonnakooli projekti

Copy
Kogukonnakooli projekti veab Tartu ülikooli kliinikum, kuid sel korral teevad nad koostööd Mart Reiniku kooli ja Tähtvere päevakeskusega.
Kogukonnakooli projekti veab Tartu ülikooli kliinikum, kuid sel korral teevad nad koostööd Mart Reiniku kooli ja Tähtvere päevakeskusega. Foto: Postimees / SILLE ANNUK

Tartu ülikooli kliinikum alustas eelmisel aastal kogukonnakooli projekti, et arendada kooliõpilaste tervisteadlikkust. Ettevõtmine jätkub sama mõttega nüüdki, kuid lisaks noortele saavad teadmisi ja oskusi eakad.

Kliinikumi juhatuse liige, õenduse ja patsiendikogemuse juht Ilona Pastarus selgitas kogukonnakooli mõtet: ülikoolihaigla soovib olla avatud mitte ainult patsientidele, vaid ka neile inimestele, kes ei pruugi vajada küll eriarsti või -õe abi, ent kes vajavad igapäevaelus teadmisi ja oskusi oma tervise eest hoolitsemiseks ning otsuste tegemiseks.

«Olgu tegemist siis koolinoore, lapsevanema või küpsemas eas inimesega – iseenda või oma lähedase tervise heaolu vajavad kõik,» selgitas Pastarus.

Noortel suur huvi

Nii alustatigi mullu projekti koostöös Tartu Hansa ja Tamme kooliga ning see lõppes selle aasta kevadel. See kinnitas Pastaruse sõnul noorte huvi terviseteemade ja kliinikumi külastuse vastu. 

17. septembril alustab kliinikum koostöös Tartu Mart Reiniku kooliga uut projekti, kus oodatakse 5.–8. klassi õpilasi õppepäevadele, et arendada nende terviseteadlikkust ning aidata kaasa tervislike eluviiside kujundamisele.

Noored saavad ülevaate sellistest teemadest nagu toitumine, une- ja ekraaniaeg, vaimse tervise eneseabivõtted, sotsiaalne enesekehtestamine ja vägivalla äratundmine, meelemürgid ning esmaabi andmine ja elustamisvõtted.

Kuid lisaks koolinoortele laiendab kogukonnakool oma tegevust ka eakatele. «17. septembril alustame Tähtvere päevakeskuses eakatele suunatud uudset projekti, mille käigus pakuvad kliinikumi spetsialistid iga kuu päevakeskuses kohapeal praktilisi teadmisi ja oskusi, et toetada eakate tervise säilitamist ning elukvaliteedi parandamist,» tutvustas kliinikumi kogukonnakooli projektijuht Kerli Hiiemäe.

«Peatume näiteks füüsilise aktiivsuse teemal, kuidas tarvitada ohutult ravimeid või kuidas ennetada kukkumisi, mis võivad eakatel kergesti kaasa tuua luumurde,» lisas ta.

Tasuta lühikursused

Praktiliste õppepäevade kõrval on kliinikumi kogukonnakooli üks prioriteete ka usaldusväärse terviseteabe pakkumine.

Selleks loodi kliinikumi kogukonnakooli portaal, mis pakub kõigile tasuta ligipääsu lühikursustele, paariminutiloengutele ja teistele infomaterjalidele. «Kogukonnakooli portaali teemade hulka kuuluvad esmaabi kodus, liikumispausid kontoritöötajatele ja patsiendiohutus haiglas. Kindlasti laieneb teemade ring veelgi,» ütles juhatuse liige Ilona Pastarus.

Samuti on kogukonnakooli üks tegevusharu tervise töötoad, kuhu on oodatud nii kliinikumi patsiendid, nende lähedased kui ka teised. Igas töötoas keskendutakse konkreetsele teemale: südame tervis, vaimne tervis, esmaabi ja meeste tervis. Töötubades osalemine on tasuta ja eelnev registreerumine ei ole vajalik.

Tervise töötoad sügisel

26. september kell 11–13 tervisenäitajate töötuba (L. Puusepa 8)

10. oktoober kell 11–13 vaimse tervise töötuba (L. Puusepa 8)

16.-17. oktoober elustamise töötuba «Sinu käed päästavad elu»  (L. Puusepa 8, L. Puusepa 1a)

28. november kell 11–13 meeste tervise töötuba (L. Puusepa 8)

9. detsember kell 11–13 töötuba «Tervemate jõulude teejuht» (L. Puusepa 8)

Rohkem infot: Tartu ülikooli kliinikum

Tagasi üles