Päevatoimetaja:
Richard Särk

KULUDE KOKKUHOID Linn lõpetas kõigi tartlaste eest õendusabi omaosaluse tasumise

Copy
Tartu sotsiaalvaldkonna abilinnapea Reno Laidre kinnitas, et abivajajaid ei jäeta hätta.
Tartu sotsiaalvaldkonna abilinnapea Reno Laidre kinnitas, et abivajajaid ei jäeta hätta. Foto: Kristjan Teedema

Operatsioonist või mõnest terviserikkest taastumine käib patsiendil sageli Tartu Ülikooli kliinikumi spordimeditsiini ja taastusravi kliinikus. Kuni selle aasta alguseni tasus Tartu linn kõigi elanike selles osakonnas viibimise omaosaluse. Nüüd peavad ka tartlased iga osakonnas veedetud päeva eest kukrut kergitama 21,79 euro võrra.

Tartu lõpetas 2024. aastal linna eelarvest statsionaarse õendusabi maksmise. Statsionaarne õendusabi on haigekassa rahastatav meditsiiniteenus.

Spordimeditsiini ja taastusravi osakonna kodulehel on samuti informeeriv punane tekst, mis annab märku uuest tasumiskorrast. Kahenädalane osakonnas viibimine tähendab ligi 300-eurost väljaminekut.

Tartu praktika oli, et sotsiaal- ja tervishoiuosakond sõlmis iga aasta alguses lepingud tervishoiuasutustega ja tasus vastavalt osutatud teenuse arvetele, seletas abilinnapea Reno Laidre.

Tartu linn tasus kõigi tartlaste statsionaarses õendusabis viibimise 15-protsendilise omaosaluse ja voodipäeva maksumuse sõltumata inimese tegelikust abivajadusest ja majanduslikust toimetulekust. 

Õenduseabi omaosaluse katmise eelarve rida oli möödunud aastal 350 000 eurot ja seda rida eelarves enam ei ole.

Laidre rääkis, et 2024. aasta eelarve koostamine oli linnale väga keeruline ning on selge, et 2025. aasta saab olema sama keeruline. «Kulutusi planeerides tuleb linnal veelgi kriitilisemalt oma eelarveread läbi vaadata,» tõdes ta.

Õendusabi osutamise toetamine pole linnale seaduslikus mõttes kohustuslik tegevus. «Alates sellest aastast ei sõlminud linn enam tervishoiuasutustega lepinguid meditsiiniteenuse osaliseks kompenseerimiseks iga tartlase eest, vaid muutis statsionaarse õendusabi voodipäevade tasumise linna eelarvest vajaduspõhiseks,» märkis ta.

Õenduseabi omaosaluse katmise eelarve rida oli möödunud aastal 350 000 eurot ja seda rida eelarves enam ei ole. Laidre märkis, et kokkuhoid saab olema sellest summast siiski väiksem.

2024. aasta vajaduspõhised õendusabi toetamise summad makstakse välja teiselt eelarve realt ning praegu pole veel selge, milliseks osutub eelarve täitmine aasta lõpuks.

Laidre toonitas, et Tartu ei jäta abivajajaid hätta. Siiski ei saa pingelises eelarve olukorras linn toetada õendusabi osalist tasumist kõigi tartlase puhul, kuid tuleb endiselt appi nendele, kellele teenus on vajalik, kuid kelle majanduslik seis ei võimalda omaosalust tasuda.

Hooldekodu Tartu Eluringikeskus juhataja Ines Kerikmäe polnud uuest korrast teadlik. Ka ei olnud Eluringikeskuses ühtegi sellist hoolealust, kel oleks hiljuti tarvis taastusraviosakonnas viibida, ning seetõttu polnud juhatajale kurdetud kulukast taastusravist.

Tartu Ülikooli kliinikumi kommunikatsioonijuht Helen Kaju märkis, et kliinikumi statsionaarse õendusabi osakonna voodikohtade hõives ei ole muudatusi võrreldes eelmise ja praeguse aastaga.

Tagasi üles