Päevatoimetaja:
Richard Särk

Jaak Vilo: maksudebatt on muutunud tragikoomiliseks (5)

Copy
Professor Jaak Vilo.
 
Professor Jaak Vilo.  Foto: Margus Ansu

Eestis käib maksudebatt on muutunud tragikoomiliseks, kirjutab sotsiaalmeedias Tartu ülikooli bioinformaatikaprofessor Jaak Vilo. Variante on juba liiga palju õhus, igaühel on suuremad ja väiksemad kannatajad. Igaüks muidugi seisab enda eest ja materdab teisi. Lõpuks maksame ühiskonnana, st kõik inimesed lapsest raugani; töötajad ja omanikud, selle kinni. Ilmselt on vaja, et kõik panustaksid.

See võib tähendada ettevõtetele, et kahe reaalse tehniliselt lihtsa skeemi puhul kehtestadagi siis mõlemad, kuid mõlemad pooles mahus. Mitte 2 protsenti palgafondilt ega mitte 0,1 protsenti bilansilt (oli vist, vaid hoopis 1 protsent palgafondilt, 0,05 protsenti bilansilt, näiteks (ehk siis – mitte üks ega teine, vaid mõlemad, kuid pooles mahus). Et ei oleks «võitjaid ja kaotajaid». Praegu käib kõikide üksteise vastu õhutamine nii parteide vahel kui ettevõtjate vahel.

Aus on ka välja öelda, et välisettevõtete Eesti filiaalid peaks panustama senisest palju olulisemal määral, mitte raha siit turult välja pumpama. See puudutab panku, telco‘sid, ja veel paljusid; sh neid, kes siin ainult töökohtade palgafondiga opereerivad (kapital ja tulud mujal). Ainult eksport aitab meid edasi. Vaatame üle sektorid, kus on suur import ja raha välja viimine.

Riigiaparaati peab ka kärpima. Ametkondi, asutusi jne. Ministeeriumides tuleb rohkem tähelepanu pöörata, et ühiskond saaks efektiivsemalt töötada! Majanduskasv eeldab efektiivsust igas tegevuses, ka riigi poolt kureeritavates. See kõik eeldab juhtimist ja juhte, vastutust tulemuslikkuse ees, mitte ära panemist ja hirmude-keeldude-bürokraatia-taktikat.

Tagasi üles