Tartu orienteerumisneljapäevakud alustavad

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Orienteerumine.
Orienteerumine. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Tänavu antakse orienteerumisneljapäevakutele avastart Tartu kesklinnas Raekoja platsil juba sel neljapäeval. Kuigi tavapäraselt korraldajad kutsuvad orienteeruma, et saada eemale linnakärast, saab ennast orienteerumisega kurssi viia ka linnas.

Start on avatud 17.00-19.00. Osalemine on võimalik kolmel eri pikkusega rajal. Päevakut ei arvestata kompleksarvestuses, kuid tulemuse saab kirja juba ainult ühe kontrollpunkti läbimisega. Osalejate vahel läheb loosi kolm 2012.a. “Orienteeruja” aastatellimust.

Neljapäevakuil osalemiseks on vajalik Eesti Orienteerumisliidu koodi olemasolu, mille vormistamine toimub kohapeal.

Oma võimeid saad teistega võrrelda ja ennast proovile panna järgmiselt:

19. aprill – Raekoja plats

25. aprill (NB! kolmapäev) Tuigo

03. mai – Vapramäe

10. mai – Kukemetsa

17. mai – Prangli

24. mai – Vitipalu

31. mai – Akste

07. juuni – Pala

14. juuni – Sõõru

21. juuni – Vooremäe

27. juuni (NB! kolmapäev) –Lähte

12. juuli – Kaiu

26. juuli – Kiidjärve-Taevaskoja

02. august – Mosina

09. august – Kärgandi

16. august – Välgi

23. august – Saare N

30. august – Illipalu

06. september – Saare S

13. September – Kaagvere

20. September – Raadi

Kuigi esimesed katsed päevakutega tehti juba 1966. aastal, ei leidnud see üritus laiemat kõlapinda ja kujunesid üliõpilasorienteerujate treeningvõistlusteks. Päevakud said Tartus alguse 1971. aastal, kui korraldati orienteerumise propagandanädal, mis koosnes kaheksast jooksust. Stardikordi kogunes 911. Järgneval aastal toimus juba 14 päevakut ja stardikordi loeti kokku 2502.

Eelmise sajandi osavõturekord püstitati 1976. aastal, kui 2057 erinevat inimest käisid metsas kokku 6167 korda. Päevakud on üle elanud mitmeid tõusu- ja languperioode. 1981. aastal kogunes stardikordi 3414, 1984. aastal saadi  selleks arvuks 5092. Tõsine mõõnaperiood oli rublaaja lõpus, kestes kuni üheksakümnendate keskpaigani. Edasi on toimunud mõningane aktiivsuse tõus . 2005. aastal toimus 18 päevakut  4029 stardikorraga. Osavõturekord jääb aga aastasse 1978, kui ühel päevakul osales 1007 inimest. Erinevatel aastatel on läbi proovitud erinevaid võimalusi, pakkudes päevakulistele jalgrattarada, nöörirada ja seiklusradadel osalemiset. Tööpäevaõhtuseks ürituseks on olnud need  variandid liiga suure lisakoormusega, mistõttu on nendest loobutud.

Tänavu pakume osalejaile võimalust valida kuue erineva raja vahel. Kui etteantud järjekorras kortrollpunktide läbimine on keerukas, saab sobivad KP-d ka ise valida. Tulemused reastatakse rajal VII. Väärtustamaks lastega koosveedetud aega, on võimalik perekondlik osalemine. Perena koos osalejad saavad tulemuse VII A rajal.

Päevakuid korraldab Tartu orienteerumisklubi Ilves.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles