Päevatoimetaja:
Richard Särk

Enriko Talvistu: tulekahju kunstimuuseumis (4)

Copy
Enriko Talvistu
Enriko Talvistu Foto: Postimees

Berliinis läksid paar päeva tagasi järjekordselt põlema autod kaubanduskeskuse korrusparklas. 90 tuletõrjujat kustutasid kuus tundi, tosin autot põles ära ja viiskümmend said kahjustusi, rääkimata hoonest enesest. Põhjuseks arvatakse järjekordselt süütamist. Neid kuritahtlikke süütamisi juhtub seal viimasel aastal pidevalt, ka tänavatel parkivate autode puhul. On ka elektriautode akude isesüttimist ja ka kliimaprotestijate aktsioone kütusekulutajate vastu.

Tartus on korrusparklaid kesklinnas õige mitu. Paar tükki ka kaubamajade keldrikorrustel. Seni on nendes olukord tulekahjudega provintsilinnale kohaselt kontrolli all olnud ning ei tahaks tuleviku osas midagi ära sõnada.

Murelikuks teeb aga parkla tulevase kultuurikeskuse Siuru all. Selle kohal hakkavad asuma kunstimuuseumi näituseruumid ning tulekahju korral oleksid unikaalsed kunstiteosed tugeva löögi all, kas siis ärapõlemise või suitsukahjustuste ohus. Pealegi kavandatakse hoonesse tänapäeva suhtumisele kohaselt üsna palju puitu, mille käitumisele tulekahjude korral meil ja maailmaski seni kogemus puudub.

Tagasi üles