Päevatoimetaja:
Henn Uuetoa
(+372) 7390300

Inimene saab puukide arvukust mõjutada küll, aga mitte muruniitjaga (1)

Copy
Puukide vastu pole madalaks pöetud murust abi, puugid saavad ka seal väga hästi hakkama. Laia leviku põhjused peituvad hoopis muus.
Puukide vastu pole madalaks pöetud murust abi, puugid saavad ka seal väga hästi hakkama. Laia leviku põhjused peituvad hoopis muus. Foto: Elmo Riig

Laialdases arutelus selle üle, kas Tartus võiks olla viimasel ajal rohkem puuke selle pärast, et rohealadel niidetakse harvem, kiputakse loodusteadlase Urmas Tartese sõnul põhjust ja tagajärge segi ajama. Samas on tõsi, et inimese tegutsemisel on puukide arvukusele mõju.

«Puuk ei söö rohtu. Puuk ei kõnni omal jalal elu jooksul rohkem kui mõned meetrid,» ütles Tartes. «Kõik puugid on linna toodud loomade poolt. Ühest küljest on need linnades toitu leidvad rebased, hiired ja rotid, aga loomulikult eriti hästi saavad puugid levida lemmikloomadega.»

Tartes viitas Suurbritannias tehtud uuringule, kus loomaarstidel paluti vastuvõtule toodud kassid-koerad üle kontrollida. Kolmandiku pealt leiti puuke, omanik ei teadnud sellest midagi.

Tagasi üles