Päevatoimetaja:
Henn Uuetoa
(+372) 7390300

Karin Ossipova: kas vanaema või vanaisa saab võtta kodulaenu?

Karin Ossipova, Coop Panga kodulaenude äriliini juht
Karin Ossipova, Coop Panga kodulaenude äriliini juht Foto: Coop Pank

Eestlane on kinnisvara omamise usku, aga üha rohkem inimesi on valmis vanemaks jäädes oma kodu välja vahetama, et see vastaks paremini tema muutunud vajadustele ja võimalustele. Peamine põhjus, miks soovitakse vanemas eas kodu väiksema vastu vahetada, on laste väljakolimine. Kui mitu tuba kodus ei leia enam igapäevast kasutust, pole mõttekas neid ka kütta ja koristada. Pensioniikka jõudmisega kaasneb paljudel paraku ka sissetuleku langus, mistõttu võib suure majapidamise ülalpidamine üle jõu käia.

Paljud vanemaealised soovivad kodu vahetada ka seetõttu, et otsitakse tänapäevasemat elamist, mida oleks lihtne ja soodne üleval pidada. Näiteks, kui vahetatakse vanem eramu uuema korteri vastu, väheneb nii kinnisvara ülalpidamise vaev kui ka kulud. Kodu vahetamise põhjuseks võib olla ka üksi jäämine.

Üldiselt lähtuvad pangad põhimõttest, et kodulaenuvõtja ei või olla noorem kui 21-aastane ning laenu lõppedes vanem kui 75-aastane, vanemaealistele teevad pangad aga ka erandeid. Selle põhjus on statistikas, mis näitab, et keskmine eluiga ja tervena elatud aastad on kasvutrendis. Kui laenutaotleja tagatised ja maksevõime seda lubavad, on pangad valmis väljastama nii laenu kui ka liisingut. Näiteks Coopi pangas võimaldame pensionile jäänud kliendil pikendada kodulaenu lepingu tähtaega. Sellega vähenevad igakuised laenumaksed, et need vastaksid pensioniea sissetulekutele.

Tagasi üles