Päevatoimetaja:
Aime Jõgi
(+372) 739 0359

Irja Alakivi: Tartu arengukava on lausa valus lugeda

Irja Alakivi
Irja Alakivi Foto: Sille Annuk

On tervitatav, et Tartu linna uue arengukava eelnõus tuuakse välja lähtumine ülemaailmse kestliku arengu eesmärkide raamistikust. Raamistik on hea, kuid kuulume Euroopa Liitu ja seetõttu tuleks esile tõsta ka ELi määruste ja direktiivide sätete sisust lähtumine ja eesmärkidega arvestamine, sh varane arvestamine kohalike eesmärkide püstitamisel, lähtudes just Tartu linna kui suurimas osas tiheasustusega linnakeskkonna tervislikkuse hoidmise ja kaitsmise vajadusest. Seejuures tuleks võtta aluseks ka Euroopa Parlamendi ja Euroopa Nõukogu määruse sätteid looduse taastamise kohta just linnakeskkonna eesmärkide osas.

Nii nagu igal piirkonnal või linnal, on Tartul omad valupunktid, mis vajavad ravi ja mis on tekitatud suures osas viimase 20 aasta jooksul kohaliku looduse, s. o elukeskkonna tervislikkuse tagamise ja kaitse vajaduse mittearvestamisest, olemasolevate loodusväärtustega (pargid, metsad, puhkealad, kaitsealused liigid) mittearvestamisest, rahvuse suurte inimestega seotud kultuurimiljöö säilitamise ja kaitsmise tagamist eiravast planeerimisest.

Meil on näide Ihastest, see Hipodroomi detailplaneeringu juhtum, kus isegi pärast riigikohtu lahendit ei ole seda teemat kui õppetundi Tartu linnaplaneerijatele toodud ei volikogu keskkonnakomisjoni, arengu- ja planeerimiskomisjoni, volikogu istungist rääkimata.

Tagasi üles