Päevatoimetaja:
Richard Särk

Rahvusvahelisel konverentsil tutvustatakse jätkusuutlikku farmaatsiat ja selle rolli kliimaküsimustes

Copy
Rahvusvahelise farmaatsiakonverentsi raames avatakse Kvartali keskuse teisel korrusel ravimiteadlaste igapäevatööd ilmestav näitus. Muu hulgas saab seal aimu, kuidas teadlased kasutavad tehisintellekti farmaatsia valdkonna edendamiseks.
Rahvusvahelise farmaatsiakonverentsi raames avatakse Kvartali keskuse teisel korrusel ravimiteadlaste igapäevatööd ilmestav näitus. Muu hulgas saab seal aimu, kuidas teadlased kasutavad tehisintellekti farmaatsia valdkonna edendamiseks. Foto: Tartu Ülikool

Neljapäeval, 12. septembril algab Tartus rahvusvaheline farmaatsiakonverents «Tänane teadustöö, homne tervishoid». Kolmepäevane konverents keskendub jätkusuutlikule farmaatsiale, mis on muu hulgas oluline ka kliimamuutuste kontekstis.

Tegemist on küllaltki uue valdkonnaga, mille eesmärk on tutvustada ja lahendada farmaatsiaga seotud keskkonnaprobleeme, selgitas konverentsi üks korraldaja, Tartu ülikooli farmatseutilise tehnoloogia nooremteadur Kristiine Roostar. «See uus teadusharu hõlmab erinevaid valdkondi alates loodushoidlike raviainete ja tootmisprotsesside arendamisest kuni raviainete ja ravimiteaduse jääkide käitluseni,» selgitas ta.

Roostari sõnul on jätkusuutlik farmaatsia üks osa suurest kliimamuutuste juhtimise ja pidurdamise protsessist. «Ravimite tootmise käigus, nagu ka muude suurte tööstuslike tootmisharude puhul, tekib suurel hulgal jäätmeid,» ütles ta. «Suurbritannia terviseameti andmetel on ravimite tootmisega seotud heitmete hulgast ligi 25 protsenti süsinikdioksiid, mis on üks märkimisväärne kasvuhoonegaaside osa.»

Tagasi üles