Päevatoimetaja:
Richard Särk

In memoriam Suri vanade masinate taastamise meister ja muuseumipidaja Heino Prost (1)

Copy
Heino Prost asutas põllutöömasinate muuseumi oma kodus, Nõo vallas Vissi külas Variku talus 1954. aastal.
Heino Prost asutas põllutöömasinate muuseumi oma kodus, Nõo vallas Vissi külas Variku talus 1954. aastal. Foto: Laura Oks

3. septembril suri 91-aastaselt Nõo vallas Peedumäel põllutehnika muuseumit pidanud Heino Prost, kes asutas 21-aastaselt 1954. aastal eramuuseumi.

Muuseum sai alguse 1954. aastal, mil ta nägi, kuidas üht korralikku aurumasinat utiliseerimisele viidi. See vaatepilt läks toona 21-aastasele Heino Prostile nii hinge, et ta võttis tollest hetkest oma südameasjaks põllumajandustehnika kogumise ja taastamise. Üks esimesi eksponaate oli Prostil rehepeksumasin Thermanius, mille ta leidis üsna õnnetus seisus prügimäelt. Pea sada aastat vanale masinale puhus Heino Prost hinge sisse. 

Aastatel 1952–1959 õppis Heino Prost masinatarkust Vaeküla põllumajanduse mehhaniseerimise tehnikumis, praktikal käis ta mitmes masintraktorjaamas. Ta jõudis pidada karjapoisi ametit, oli õpipoiss iseliikuval aurukatlal, masinisti abi Tähtvere masinaühistus, peamehaanik Viljandi rajooni Koidula-nimelises kolhoosis ja tuletõrjevalvur Tartu lennujaamas, ka instruktor põllumajandusministeeriumis.

Tagasi üles