Päevatoimetaja:
Richard Särk

Juhtkiri Selle silla pärast on ammu häbi

Copy
Sõpruse sild.
Sõpruse sild. Foto: Margus Ansu

Nüüdseks on vist selge, et Tartu linnajuhid ei saa järgmiste kohalike valimiste eel raporteerida, et Sõpruse sild, see ammune häbiplekk, on korda tehtud. Vähemalt üks pool. Meenutagem, et selle sillaga oli kimpus juba Laine Jänese linnavalitsus paarikümne aasta eest. Selle silla kohta on ammu-ammu öelnud üks Tartu linnaametnikke, et see ei vasta ettekujutusele euroopalikust sillast. Selle kohta ütlevad mõned lapsed, et see on nii hirmus, et sellest ei julge üle sõitagi. Silda on vahepeal kõpitsetud, kuid korda pole see saanud.

Sel nädalal on selgeks saanud, et hankel silla remondi maksumuseks kujunenud 18,37 miljonit eurot ületab suurelt linna dokumentides planeeritut, ületab projekteerija rehkendatud prognooshinda ja võibolla ületab ka linnaeelarve võimalusi. Vähemalt neid võimalusi, mida eelarves näeb võimukoalitsioon. Sest laenuleib on kibedavõitu, sest arendamist vajavat on linnas mujalgi ja mitte vähe.

Viimased aastad me oleme elanud teadmises, et Sõpruse sillaga koos korrastatakse tänavavõrku silla Karlova-poolses otsas, et keskkond oleks mõnusam, et rattur ja kõndija tunneks end seal paremini. Aga nüüd on ilmnenud, et hankel on silla enda remondi hinnaks pakutud umbes 11,7 miljonit eurot, ülejäänu kuluks sellele tänavavõrgule. Nii on mõneti ka õigustatud küsimus, kust see king kõige rohkem pigistab ja ehk tuleks naasta algülesande juurde, mis on silla korrastamine. See tähendab uut hanget, see võib tähendada uut projekteerimist, mis kokkuvõttes tähendab ajakulu.

Tagasi üles