Päevatoimetaja:
Emily Lieberg

Toidupäästjad otsivad toidukapile uut kohta, aga nende kirjad jäävad vastuseta

Copy
Toidupäästja Kerly Ilves tõdes Anne tänaval kappi koristades, et enamasti ei jõua vabatahtlikud toidukraami riiulitele asetadagi, sest inimesed ootavad järjekorras, et midagi hamba alla saada.
Toidupäästja Kerly Ilves tõdes Anne tänaval kappi koristades, et enamasti ei jõua vabatahtlikud toidukraami riiulitele asetadagi, sest inimesed ootavad järjekorras, et midagi hamba alla saada. Foto: Sille Annuk

Tartus aastaid tegutsenud vabatahtlikud on oma vabast ajast ja vahenditest rajanud ja hooldanud mitut toidukappi, kuhu saab tuua söögikraami, mis muidu läheks prügimäele. Ent toidupäästjad kuulsid hiljuti kehva uudist: ülikoolilinna kõige suuremast linnajaost Annelinnast tuleb toidukapp ära kolida, sest hoone, kus tegutses ka Meeste Koda, tõenäoliselt lammutatakse. Kuid uue koha leidmine on Eesti suuruselt teises linnas osutunud parajaks peavaluks.

Elu läheb aina kallimaks ja toidukapid on üha menukamad, paljud inimesed on juba hommikul pärast päiksetõusu nende juures platsis ja ootavad, et saaks süüa, rääkis Tartu vabatahtlik toidupäästja Kerly Ilves.

Suuremalt jaolt on tegu eakamate tartlastega, aga viimastel aastatel on toidukappe hakanud kasutama ka Ukraina sõjapõgenikud. Nii ootab toidujagajaid kappide juures tihtilugu lausa poolesajapealine seltskond.

Ei ole huvi, ei ole kohta

Annelinna Anne tänava toidukapil polnud teisipäeval enam isegi voolu taga. Kerly Ilves pidi seetõttu panema külmiku külge sildi, et see ei tööta, sest muidu võib toit soojade ilmadega kiiresti riknema hakata.

Nii tulebki sellele toidukapile leida võimalikult kiiresti uus koht, mida on vabatahtlikud juba ka teha üritanud. Kuid 17 ettevõtte seast, millega on ühendust võetud, pole suurem osa kuidagi reageerinud, isegi eitavalt vastanud.

Kerly Ilves märkis, et parim uus asukoht kapile oleks Anne 40 kompleksi territooriumil, kus tegutseb muu hulgas ka Maxima pood. Selle krundi omanik on osaühing Balti Kinnisvara, kuid seal toimuvat haldab OÜ Brytta. Viimasele sai saadetud kiri palvega sinna toidukapp paigaldada, kuid vastust pole õnnestunud saada.

«Minuni on muidugi see info jõudnud. Ma ei saa aru, miks ajakirjandus sellesse sekkub, see on nende enda asi kapile koht leida. Kõiki äri puudutavaid asju arutavad kaks poolt omavahel, sinna ei ole vaja kedagi kolmandat vahele,» ütles OÜ Brytta esindaja Ria Värsi Tartu Postimehele.

Ta lisas, et ju siis pole need inimesed, kellega nad ühendust on võtnud, sellest asjast huvitatud, vastasel juhul oleks vastatud. «Meil pole samuti huvi, äriplaan ei näe praegu sellist asja ette. Meie anname oma kinnisvara rendile,» sõnas Värsi.

Teine sobilik koht võiks vabatahtlike meelest olla Sõpruse puiestee 2/1 hoone, mille omanik on OÜ Sangar Kinnisvara. Ettevõtte juht Vahur Nikopensius on toidujagajate kirja küll kätte saanud, aga jäi ajakirjanikuga suheldes napisõnaliseks. Ta ütles, et neil ei ole sellist kohta, kuhu toidukappi paigaldada saaks, seega kindel ei.

Head lahendust pole

Vabatahtlikud on ka Tartu linnavalitsusest uurinud, et ehk saaks toidukapi paigaldada Anne sauna taha, sest sealkandis elab palju inimesi ning kappi ei tuleks ka kaugele vedada.

Tartu linnavarade osakonna majandamisteenistuse vanemspetsialist Reet Värnik on toidujagajate kirja kätte saanud, kuid pole veel jõudnud vastata.

«Jõudsin just täna puhkuselt tagasi ja mõtlesin selle peale ka puhkusel olles,» sõnas ta teisipäeval. «Suhtlesin ka meie allasutuse Anne saunaga, aga neil on seal palju muid probleeme, mida nad praegu lahendada üritavad. Seega ei ole sauna ümbrus praegu meie jaoks valikuvariant, kuhu seda kappi paigutada.»

Anne sauna juht Andrus Kõo ütles aga, et talle teadaolevalt majasiseseid ja lahendamist nõudvaid probleeme pole. Küll tekitavad probleeme mõned kodanikud, kes toidukapi täiendamist oodates sauna taga trepil alkoholi pruugivad ja söövad, jättes endast maha tühjad viinapudelid, konid ja laga.

«Meie kojamees peab igal hommikul kõike seda koristama. Lisaks loobitakse mädanenud tomatid ja muu kraam, mis söögiks ei kõlba, vastu meie maja aknaid ja uksi,» rääkis Kõo. «Mul ei oleks toidukapi vastu midagi, kui inimesed suudaksid korda pidada. Meie maja külastavad ka liikumispuudega lapsed ja juba praegu see teatud seltskond häirib neid inimesi.»

Ta lisas, et vabatahtlike töö on igati tänuväärne, kuid toidukapi ümber toimuva kontrollimiseks peaks sellest aeg-ajalt mööda sõitma patrull, kes sealt niisama vaba aja veetjad eemale peletaks, sest vastasel juhul on pralled kerged tekkima.

Reet Värnik nentis, et linnavalitsusel kohe lahendust pakkuda polegi, sest ka näiteks Anne päevahooldekeskuses käivaid vaimse tervisega kimpus olevaid inimesi võib suur rahvamass toidukapi ümbruses häirima hakata. Ka ei sobi lasteaedade ja koolide territooriumid, sest nendele ei pääse õppetöövälisel ajal ligi.

Niisiis ootavad vabatahtlikud toidujagajad pakkumisi, kuhu oleks võimalik kapp Annelinnas paigaldada. Ühtlasi on teretulnud ka abikäed, sest kõik priitahtlikud päästavad ja jagavad toitu oma igapäevaste tööde ja pereelu kõrvalt. Nendega saab ühendust e-kirja teel aadressil tartutoidujagamine@protonmail.com või veebilehe www.foodsharing.ee/tartu kaudu.

Põhiliselt käivad toidukapist süüa otsimas eakamad tartlased, kuid viimastel aastatel on need menukad ka ukrainlaste seas.
Põhiliselt käivad toidukapist süüa otsimas eakamad tartlased, kuid viimastel aastatel on need menukad ka ukrainlaste seas. Foto: Sille Annuk
Tagasi üles