Päevatoimetaja:
Richard Särk

GALERII Elva gümnaasiumi põhjalikult remonditud koolimaja võlu peitub detailides

Copy

Elva gümnaasiumi koolipere kutsus reede pärastlõunal huvilised avatud uste päevale, sest lõppes varem mitu korda edasi lükatud koolimaja suur remont. Ligi viie miljoni euro eest said suure hoone kõik korrused värske ilme, paranes maja küttesüsteem, ventilatsioon ja akustika.

Huvilistel oli põhjalikult uuendatud Elva gümnaasiumi Puiestee tänava suures koolimajas vaatamist küllaga.

Elva gümnaasiumi direktor Marek Sammul on uhke õppehoone täiustatud akustika üle ja on kindel, et see parandab õppekvaliteeti. Varem polnud näiteks spordisaalis üldse võimalik rääkida. Kehv oli akustika ka klassides. «Kõik kajas vastu,» märkis direktor.

Väiksed, aga tähtsad asjad

Nüüd katavad spordisaali lage, seinu ning põrandat helisummutavad paneelid ja katted. Ka aatriumis, sööklas ja klassides on kasutatud samasuguseid plaate. Sammul sõnas, et see on küll väike asi, aga väga oluline. 

Väikeseid, aga tähtsaid asju on terve maja täis. Nii on õpilased teinud tehnoloogia tundides ise kooli logoga kleepsud, mis katavad mitme ruumi aknaid. Õpetajatel on reguleeritavad lauad, tööd võib teha seistes või istudes.

Õpetajatele on lisaks puhketoale eraldi tööruum. «Õpetajate tuba allkorrusel on rohkem suhtlemiseks, seal on kogu aeg selline väike sumin,» rääkis Sammul. Töötuba on mõeldud kas koolitööde parandamiseks või uue tunni ettevalmistamiseks. 

Koolis on neli väikeklassi natuke erilisematele lastele. Nendes klassides on reguleeritavad lauad ka õpilastele.

Põnevaid detaile leiab majast palju, näiteks aatriumis on seinapaneelid ehtsa samblaga. Õpilaste puhkealal on lauad-toolid, et kohvikust ostetut nautida.

Samuti on õpilastel puhkealal kõik vajalik telefoni laadimiseks. «Ühelt poolt võitleme nutiseadmete vastu. Samas oli see üks asi, mida õpilased ise uude majja väga soovisid,» selgitas Sammul. Õpilaste teised lemmikud olid kott-toolid. «Need olid juba vanad ja katkised, viskasime hoopis ära. Aga nad said tumbad,» rääkis koolijuht. 

Lisaks remonditi jõusaal ja lasketiir, viimases treenivad vabadel aegadel ka judokad. Gümnaasiumis on enesekaitsekursus ning paremaks treenimiseks riputatakse üles poksikotid. 

Ehkki majas on paljut, mis koolijuhile meeldib, siis on ka üks asi, mis ei meeldi. «Kõike ei jõutud veel päris valmis,» tunnistas ta. Siiski on koolimaja nii valmis, et uuel nädalal saab õppetöö alata. Puudu on klassidest interaktiivsed tahvlid, mis loodetakse paika saada uuel aastal. Praegu seisab see töö raha taga. 

Valla suurim investeering

Elva vallavanem Priit Värvi sõnul arvestati koolimaja rekonstrueerides muutuva kooliruumi vajadusega. Klasse saab vastavalt vajadusele teha suuremaks ja väiksemaks. Ka mõeldi õpilaste vaimsetele sotsiaalsetele ja füüsilistele vajaduste täitmisele. Nii on koolis õpilastele puhkealad ja väikeklassid, aatriumis saab mängida lauatennist, samuti saab sportida ka jõu- ja spordisaalis.

«Gümnaasiumihoonesse ehitati liikumisraskustega õpilastele lift, samuti muudeti moodsamaks ja kasutajahoidlikumaks nii ruumid kui ka ümbrus,» ütles Värv. Gümnaasiumi rekonstrueerimine on valla selle aasta suurim investeering.

Rekonstrueerimise käigus muudeti hoone ruumiprogrammi ja peasissekäiku, kujundati ümber fuajee, garderoobid ning klassi- ja üldruumid. Muutuste tegemisel arvestati võimalikult palju juba rekonstrueeritud osade ja tehnosüsteemide säilitamisega.

Koolimaja rekonstrueeritav suletud netopind oli 7250 ruutmeetrit. Koolimaja fassaadid ja ventilatsioon on rekonstrueeritud tööde esimeses etapis aastatel 2016–2017.

Tagasi üles