Päevatoimetaja:
Richard Särk

Tartu võib saada Ukrainast uue sõpruslinna (2)

Copy
Tartu ja Lviv on mõlemad rikka kultuurielu ja -pärandiga linnad, leidis Tartu linnapea Urmas Klaas, miks Lvivist võiks saada ülikoolilinna sõpruslinn.
Tartu ja Lviv on mõlemad rikka kultuurielu ja -pärandiga linnad, leidis Tartu linnapea Urmas Klaas, miks Lvivist võiks saada ülikoolilinna sõpruslinn. Foto: Inna Šulženko

Tartu linnavalitsus esitas volikogule ettepaneku luua sõpruslinna suhted Lääne-Ukraina suurima linna Lviviga, millega on Tartul juba praegugi palju ühist.

Lviv on juba praegu Tartule oluline partner, kellelt on ka palju õppida, leidis Tartu linnapea Urmas Klaas. «Eestile on Ukraina abistamine eluliselt oluline, samal ajal tunneme austust Lvivis elavate inimeste vastupidavuse ja tarkuse ees, eriti seoses elanikkonna kaitse ja kriisijuhtimisega. Meie koostöö aitab mõlemal linnal areneda ja sidemeid tugevdada,» ütles linnapea Urmas Klaas.

Kahte linna ühendab regionaalse keskuse staatus ning sellest tingitud väljakutsed. Tartu ja Lviv on mõlemad rikka kultuurielu ja -pärandiga linnad, mis kuuluvad ka UNESCO kirjanduslinnade võrgustikku.

Samuti on nii Tartu kui Lviv ülikoolilinnad, kus lisaks muudele erialadele pakutakse meditsiinialast väljaõpet. Lvivis asub Ukraina vanim ülikool ning ka riiklik meditsiiniülikool.

Tartu linnal on 15 sõpruslinna: Baerum, Deventer, Ferrara, Frederiksberg, Hafnarfjördur, Hämeenlinna, Kaunas, Lüneburg, Riia, Salisbury, Zutphen, Tampere, Turu, Uppsala ja Veszprem. Nimetatutest viimasena sõlmiti koostööleping Riiaga aastal 2005.

Hilisematel aastatel uusi sõpruslinnu ei ole lisandunud, küll on lisaks nimetatutele Tartul partnerlinnad Aegina, Gazientep, Khutaisi, Ningbo ja Siena.

Tagasi üles