Päevatoimetaja:
Aime Jõgi
(+372) 739 0359

Rain Palmiste: elu läheb kallimaks

Rain Palmiste
Rain Palmiste Foto: Rene Riisalu

Valitsuse maksupakett alates üksikisiku maksudest ja tõusvast käibemaksust tähendab üht: elu läheb kallimaks. See puudutab iga kaupa ja teenust. Kui võrrelda käesoleva aasta igakuist inflatsiooni toidu ja mittealkohoolsete jookide puhul, on viimasel neljal kuul viiest hinnad kasvanud vaid käibemaksu tõusu tõttu. Teisisõnu, toidu hind kasvas tänavu alla 1,68 protsendi, seega rääkida saab vaid regulatiivsete meetmete mõjust. Edaspidi on lood teised ja seda mitmel põhjusel.

Järgmise aasta juulis tõuseb käibemaks veelgi. Jõuame sedasi Euroopa riikide arvestuses jagama kuuendat kuni kaheksandat kohta. Meist ettepoole jäävad sellised riigid nagu Taani, Rootsi ja Norra. Soome tõstab samuti käibemaksu, täpsemalt 25,5 protsendi peale.

Oleme mingil põhjusel end alati võrrelnud Soomega, käibemaksu puhul on seal üks aga. Nimelt toidule kehtib Soomes märgatavalt madalam käibemaksumäär, kui on üldine baasmäär. Mingil põhjusel on Soome riigi jaoks oluline, et toit oleks kättesaadavam ja vähem maksustatud kui nutitelefon, jalgratas või käekell. Lisaks on ajakirjandus kajastanud, et tavamääralt viiakse ka mähkmed ja naiste hügieenitarbed madalamale määrale. Mis põhjusel Eesti valitsus seda ei tee?

Tagasi üles