Päevatoimetaja:
Richard Särk

kiri Roheilu vaatleja silmade läbi

Copy
Jüri Laurson
Jüri Laurson Foto: Kristjan Teedema

Aastaid oleme harjunud linna haljasalasid nägema hooldatuna, sai istuda, lapsedki said mängida ja joosta. Viimastel aastatel on olukord muutunud, kohati arusaamatuks. Linna rohealadel kasvavad kõrged umbrohud, millega aiaomanikud näevad palju vaeva. Putukaid elab ka hooldatud aladel, ent suures rohus paljunevad puugid, mis põhjustavad haigusi.

Aga näib, et ilu on vaataja silmades ja seda ei ole võimalik muuta. Üks kõrge taimestikuga «elurikkuse» hooldamata roheala esineb ka keset linna kaubamaja juures. Postimehes ilmus küsitlus, milles osales 1599 inimest, ja 44 protsenti vastanutest leidis, et need jätavad lohaka ja imeliku mulje.

Invasiivsed liigid, nagu kanada kuldvits, on keskkonnaprobleem, sest võivad tõrjuda välja omamaiseid liike. Kuldvits levib hooldamata aladel hästi. Hooldamata aladelt levib ka palju teisi umbrohuliike. Suur ohakaväli laiub Lõunakeskuse lähedal, tuul lennutab sealt seemneid laiali. Loodussõbrad, kes soovivad näha looduslikku taimede ilu, võiksid linnakeskmest vaid pisut välja jalutada või sõita ...

Tagasi üles