Päevatoimetaja:
Emily Lieberg

Rahvaülikool alustas õppeaastat tunnustustega

Copy
Tartu rahvaülikooli juhataja Maire Breede.
Tartu rahvaülikooli juhataja Maire Breede. Foto: Margus Ansu

Neljapäeva õhtul tähistas Tartu rahvaülikool õppeaasta algust tunnustusüritusega kultuuriklubis Salong. Kuulutati välja aasta õppija, aasta õpetaja, aasta sõber ja aastate maaliõppija.

Aasta õppija on Emilia Pauts. Eelmine aasta oli talle tõeline enesetäienduse sprint rahvaülikoolis. Kevad- ja sügissemestriga läbis ta 13 koolitust neljas valdkonnas ja seitsmes aines. Tema põhiliseks õpihuviks oli psühholoogia ja eneseareng, lisaks õppis ta keelt, sisekujundust, jumestust ning meisterdama küünlaid ja seepe. Selle mitmekülgse õpihuvi järgi tundis juhtkond ära tõelise vabahariduse staarõppija, kes järgib oma huvisid ja vajadusi ega karda panustada aega arenguks.

Aasta õpetaja on Meeli Tonka, kes on Tartu rahvaülikoolis inglise keelt õpetanud 1996. aastast ning andnud üle saja kursuse. Tonka alustas rahvaülikoolis ajal, mil klassiruumiks oli väike toake, ent entusiasm korvas kõik.

Nagu ta ise on öelnud: olud olid küll rasked, aga inimesed olid imelised. Lisaks rahvaülikoolile on ta õpetanud nii põhikoolis kui ka kõrgkoolis eesti, vene ja inglise keelt võõrkeelena. Tartu rahvaülikoolis on ta lisaks õpetamisele korduvalt osa võtnud ka eri valdkondade õppijana. Ta tunneb huvi digitehniliste uuenduste vastu, mistõttu saab hästi hakkama ka veebis õpetamisega. Temas on väärikus ja tasakaal, temas on stiili, mis ei jää kellelegi märkamata. Kõige eelneva tõttu on ta hinnatud ka nii õppijate kui ka kolleegide seas.

Aasta sõber on Tartu ülikooli raamatukogu kultuurikeskkonna juht Lilian Mengel, kes on raamatukogu ja rahvaülikooli vahel aastaid kultuurisilda ehitanud. Ta on alati koostöövalmis ja sõbralik, loonud kontakte oma kolleegide ja rahvaülikooli vahel. Ta on rahvaülikoolile loonud näitusepinda ja kõlaruumi, mille läbi on kool saanud oma õppijate ja õpetajate loomingut esile tõsta. Ja kahe õpikoha sõprust, mida nüüd on ka korra aastas raamatukogu jõululaadal pühitsetud.

Aastate maaliõppija on Tiiu Kadajas. Ta on rahvaülikoolis järjepidevalt maalinud kümme aastat, mille jooksul on ta käinud 29 maalikursusel ja kunstiloengul, enim Maret Suurmets Kuura kursustel. Tema maalid on osalenud õppijate näitustel nii rahvaülikoolis kui ka väljaspool. 2021. aastal oli puhtalt tema tööde päralt kooli Pepleri saal. Sügisel saab taas näha Kadajase kahte maali õppijate näitusel rahvaülikooli Pepleri majas. Tema tööd on helged ja harmoonilised, värvidest kumab soojuse sünergiat, ta on meisterlik valguse mängu tabama.

Tunnustatutele anti kätte tänukirjad, lilleseade õpetaja Leili Alaoja-Reinu loodud lillekimbud ja kingitused. Kogunenud kooliperele lausus avasõnad koolijuht ja juhatuse liige Maire Breede, kultuurharidusest ja hariduskultuurist kõneles kunstikeskuse meeskonnajuht Aksel Lõbu. Üritust juhtis ja ilmestas luule ja muusikaga Toomas Leppik.

Üllatusena osales üritusel Tallinna rahvaülikooli kalligraafiastuudio õpetaja Anu Karjatse, kes kevadel andis Tartus ka illumineeritud tähtede õpitoa. Ta kinkis koolile kalligraafia õpiku, mille võttis vastu Tartu rahvaülikooli peensule kalligraafia õpetaja Merike Tamm. Tallinna rahvaülikoolil on pikk kirjakunsti õpetamise ajalugu, mille eeskujul on ka Tartu rahvaülikoolis neid õppimisvõimalusi laiendatud. Eelmisel õppeaastal jõudsid sõpruskoolide näitusvahetusena Tartusse ka kalligraafiastuudio õppijate näitus ja Villu Tootsi eksliibriste näitus.

Tagasi üles