Päevatoimetaja:
Emily Lieberg

Karin Andre: kes ja kuidas saab töötukassast koolitusi?

Karin Andre
Karin Andre Foto: Erakogu

Tänapäeva tööturul on pidev enesetäiendamine ja uute oskuste omandamine võtmetähtsusega. Töötukassa rahastatavad koolitused on suunatud peamiselt neile, kes on töö kaotanud või saanud koondamisteate ja soovivad end uuesti tööturule integreerida. Meie eesmärk on, et iga inimene, kes on töötuks jäänud, saaks võimalikult kiiresti uue töökoha. Koolitused on siinjuures vaid üks tööriist, mis aitab eesmärgile jõuda. Niisiis pole koolitusele pääsemine eesmärk omaette – tähtis on, et uued oskused võimaldaksid tööturule naasmist.

Töötukassa koolitusi saab laias laastus jagada kaheks. Esiteks, spetsiaalselt tellitud koolitused, mida töötukassa korraldab hankelepingute kaudu. Need on sageli seotud oskustega, millel on tööturul suur nõudlus, näiteks eesti keele oskus, arvutioskused või spetsiifilised ametialased koolitused, nagu laotöötajatele tõstukijuhtide koolitus. Teiseks on võimalik osaleda tööturuvajadustele vastavatel koolitustel, mida pakuvad töötukassa koolituspartnerid.

Oluline on märkida, et töötukassa koolituste pakkumisel arvestatakse tööjõu nõudlust ja pakkumist tööturul. Töötukassa koolituste fookus on alati praktilistel oskustel, mida tööturg parasjagu vajab. Me ei paku kursusi niisama enesetäienduseks, vaid suuname inimesi sinna, kus on reaalne töövõimalus, ja koolituse läbimine annab inimesele konkurentsivõimelised teadmised.

See tähendab, et koolitusi pakutakse eelkõige valdkondades, kus on kasvav tööjõuvajadus ja kus on puudu kvalifitseeritud töötajaid. Näiteks praegu tuntakse suurt puudust keevitajatest, mehaanikutest ja masinaoperaatoritest, samuti õpetajatest ja hooldustöötajatest.

Kui töötul on vaja oma oskusi täiendada, algab kõik konsultatsiooniga töötukassa nõustajaga. Koos tehaks kindlaks tööturu vajadused ja inimese isiklikud karjäärieesmärgid. Enne koolitusele suundumist tutvutakse tööpakkumiste ja ametite nõudmistega, et mõista, millised oskused on vajalikud ning kas on realistlik omandada need koolituse kaudu või tuleks minna õppima tasemeõppesse.

Me ei paku kursusi niisama enesetäienduseks, vaid suuname inimesi sinna, kus on reaalne töövõimalus.


Nõustaja roll on hinnata, kas koolitus annab inimesele tõelise eelise töökoha leidmisel. Meile on oluline, et koolitustele kulutatud aeg ja ressurss annaks inimesele konkreetse tulemuse – uue töökoha, hea oleks, kui koolituse läbides saab ka taotleda kutsetunnistust.

Töötukassa ei rahasta koolitusi lihtsalt teadmiste omandamiseks, vaid see on osa strateegiast aidata inimestel võimalikult kiiresti tööturule naasta.

Lisaks töötutele saavad teatud tingimustel koolitustele minna ka töötavad inimesed, samuti saavad tööandjad taotleda oma töötajatele koolitustoetust. Töötutele mõeldud koolitustel osalejatele on ette nähtud toetused, mis aitavad osaliselt katta õppimise ajal tekkinud kulusid. Näiteks on tööturukoolituse stipendiumi päevamäär 3,84 eurot, kompenseeritakse ka sõidu- ja majutuskulud kuni 26 eurot koolitusel osaletud päeva eest.

Kui inimene on huvitatud töötukassa abil oma oskuste arendamisest, tasub kindlasti lugeda juurde töötukassa veebilehelt ning pöörduda julgelt töötukassa nõustajate poole.

Rohkem teavet leiab töötukassa kodulehelt. Tasub ka tutvuda tasuta koolitustega, mida korraldatakse haridus- ja teadusministeeriumi kaudu.

Tagasi üles