Päevatoimetaja:
Emily Lieberg

Tartus on haiglaravil seitse koroonahaigusega patsienti (6)

Copy
Professor Ruth Kalda leiab, et koroonat silmas pidades midagi eriskummalist lahti ei ole.
Professor Ruth Kalda leiab, et koroonat silmas pidades midagi eriskummalist lahti ei ole. Foto: Margus Ansu

Terviseameti ja reoveeseire tulemuste kohaselt oli augusti kolmandal nädalal koroonaviiruse ohutase suhteliselt väike, näidates juulikuu seirega võrreldes vaid pisut tõusvat trendi.

Tartu on jõudnud rohelisest tsoonist natuke kõrgema ehk kollase ohutasemeni nagu ka Tallinn, Kohtla-Järve ja Narva. Samal ajal on naabermaakondades ohutase väike – alla 100 viiruseosakese milliliitri kohta. Eesti keskmine haigestumus 100 000 elaniku kohta oli augusti keskel 63,1 ning erinevust maakondade vahel eriti ei ole. Seda näitavad terviseameti andmed.

Peremeditsiini professor Ruth Kalda leiab, et kuna koroonaviiruse proove reoveest on võetud vaid kaheteistkümnest kohast, on selle järgi raske ennustusi teha, aga midagi eriskummalist lahti ei ole.

Doktor Anne Kallaste
Doktor Anne Kallaste Foto: Erakogu

Tartu ülikooli kliinikumi nakkushaiguste osakonna juhi Anne Kallaste sõnul on suve varasematel kuudel olnud olukord haiglaravi vajavate Covid-19 patsientidega rahulik.

Kõige enam oli korraga haiglas viis koroonaviirusega patsienti.

«Sel nädalal jõudis haiglaravile aga ka üks raske hingamispuudulikkusega Covid-19sse haigestunud inimene,» märkis ta.

Kliinikumi infektsioonikontrolli teenistuse juhi Piret Miti sõnul viibis 22. augustil haiglas koroona tõttu seitse patsienti, kellest üks vajabki intensiivravi.

Alates 21. augustist on kliinikumi vaktsineerimiskabinettides olemas juba ka uus koroonavaktsiin, mis on kohandatud Eestis levivale tüvele, riskirühma kuuluvatel inimestel soovitavad arstid end enne sügistalvist perioodi kindlasti vaktsineerida.

Mis muusse maailma puutub, siis Euroopa haiguste ennetamise ja tõrje keskuse (ECDC) andmetel on mõningane haigestumise ning ka hospitaliseerimise kasv olnud varasuvel, nüüd on see enamasti langemas. «Rumeenia oli ainuke riik, kus oli surmajuhtumeid võrreldes eelmise perioodiga enam,» märkis professor Ruth Kalda.

Haiglasse sattusid ikka eakamad inimesed, lisas ta ja rõhutas, et vaktsiin on endiselt tõhus raskesti haigestumise ennetamiseks. Kaitsesüstida tuleks muidugi ka gripi vastu, neid kaht vaktsiini saab koos teha.

1. septembrist tagab Eesti riik koroona vastu tasuta vaktsineerimise üle 60-aastastele, rasedatele, riskihaigusega lastele ja täiskasvanutele ning riskirühmavälistele inimestele, kellel on tervishoiutöötaja põhjendatud hinnangul terviserisk.

Tagasi üles