Päevatoimetaja:
Emily Lieberg

Katastroofihaagised ja kiirgusmõõdikud: Tartu kiirabi täiendab oma kriisivarustust

Copy
Tartu Kiirabi välijuht Andres Puusepp nentis, et olemasolev katastroofihaagis on juba kümmekond aastat vana, mistõttu vajab kriisivarustus ravivõimekuse parandamiseks uuendamist. Haagises on kõige muu vajaliku kõrval ka suur telk, generaator, ahi ja kanderaamid.
Tartu Kiirabi välijuht Andres Puusepp nentis, et olemasolev katastroofihaagis on juba kümmekond aastat vana, mistõttu vajab kriisivarustus ravivõimekuse parandamiseks uuendamist. Haagises on kõige muu vajaliku kõrval ka suur telk, generaator, ahi ja kanderaamid. Foto: Signe Oidekivi/Tartu Postimees

Sihtasutus Tartu Kiirabi kuulutas välja riigihanked kahe katastroofihaagise ja kahe dosimeetri ehk kiirgusdooside mõõdiku soetamiseks, et suurendada valmisolekut kriisiolukordadeks. 

Katastroofihaagiste ja dosimeetrite hankimine on osa terviseameti eesmärgist tagada üle Eesti ühtne varustus ning võimekus kriisiolukordadega toimetulekuks, selgitas SA Tartu Kiirabi juht Lauri Kõrgvee. 

«Dosimeetreid kiirabidel varasemalt polnud ning välihaiglaga katastroofihaagised olid vaid kahel suuremal kiirabil – Tallinna ja Tartu kiirabil,» tõdes ta. 

Katastroofihaagis on mobiilne välihaigla, mida kiirabibrigaadi töötajad saavad kasutada suuremate, rahvarohkete õnnetuste korral. Seda näiteks koertermajade põlengutel või bussiõnnetuses kannatanute abistamiseks.

Ka saab katastroofihaagist lühikest aega kasutada haiglate kõrval, nagu Saaremaal võeti koroonaajal käiku kaitseväe välihaigla, või hoopis mõnel suurüritusel, näiteks laulu- ja tantsupeol.

Tartu kiirabi varustusse kuulub ka praegu üks katastroofihaagis, kuid see on juba kümmekond aastat vana ning vajab uuendamist, ütles Tartu Kiirabi välijuht Andres Puusepp. 

«Uued haagised on praegusest suuremad ning nende varustus on varasemast palju tänapäevasem ja kompaktsem,» rääkis välijuht. «Tehnika on viimase kümne aasta jooksul palju edasi arenenud. Uute lahenduste rakendamine parandab ka ravivõimekust, mis on patsientide seisukohalt ülimalt oluline.»

Uutest haagistest hoolimata jääb siiski ka olemasolev välihaigla Tartu kiirabi kasutusse.

Katastroofihaagiste hange on lõppenud, selle võitjaks osutus Profile Vehicles Baltic OÜ. Kahe katastroofihaagise maksumus on 80 000 eurot. Praegu on käsil haagiste projekteerimine, et need oleksid võimalikult funktsionaalsed ning vastaksid kiirabi kõigile vajadustele.

Dosimeetrite hange on veel pakkumiste menetlemise järgus, lähiajal kuulutatakse välja hanke võitja. Kahe dosimeetri eeldatav hind on 9000 eurot.

Eelmisel aastal soetas terviseamet sihtfinantseeringuga haiglatele ja kiirabidele elektrigeneraatorid ning akupangad. Selline kriisivalmiduse täiustamine jätkub ka tuleval aastal.

Kõrgvee sõnul käivad juba praegu läbirääkimised ja kulumudelite koostamised järgmiste kriisiabivahendite hankimiseks. Näiteks plaanib Tartu Kiirabi lähitulevikus osaleda ka CBRNi ehk keemiakaitse varustuse hankel.

Tagasi üles