Puugitõve vastu süstiks on aeg paras

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puuk
Puuk Foto: Elmo Riig / Sakala

Terviseameti Lõuna talituse epidemioloog Sirje Plank ütles, et tänavu ei ole Tartumaal veel ühtki puukentsefaliidi juhtu olnud. Küll on aga kolme esimese kuuga registreeritud kuus puukborrelioosi juhtu.

«Need puukborrelioosi juhud ei ole kindlasti tänavused nakatumised,» märkis Sirje Plank. «Inimene ei pruugi kaebuste tekkides õigel ajal arsti poole pöörduda, aga kui kaebused ei kao ja ta lõpuks arsti juurde jõuab, võib ta olla sügisese puugihammustuse unustanud ning seepärast võib diagnoos hilineda.»

Tartu Ülikooli Kliinikumi nakkusarst Rita Pihlak kinnitas, et praegu ei ole haiglas ühtegi puugihammustuse tõttu haigestunud patsienti ning tal endal ei ole arstina tulnud tänavu veel ühtki puuki eemaldada.

Puuk on liikvel

Kuna puugihooaeg kestab aprillist oktoobrini, on saabunud kevad ja plusstemperatuurid puugid  juba liikvele toonud. Puukentsefaliidi vastu on vaktsiiniga võimalik end kaitsta, puukborrelioosi vastu paraku rohtu ei ole.

Tartu perearst Hiie Karel­­son märkis, et gripi vastu vaktsineerimisse suhtutakse leigelt, kuid puuki oskavad inimesed karta ja näiteks eile oli selle pärast perearstikabinetti pöördujaid üsna mitu.

«Praegu on just õige aeg vaktsineerida, kuigi selle peale oleks võinud mõelda ka varem,» sõnab ta.
Täielik vaktsineerimine koosneb kolmest süstist. Immuunsus tekib pärast esimest kahte süsti, kuid kahe süstiga kestab see ainult ühe hooaja. Kolmas süst tuleb teha umbes aasta pärast ning iga kolme aasta tagant on vaja vaktsineerimist värskendada.

Hiie Karelson ütles veel, et kõik, kes soovivad end puugihammustuse vastu vaktsineerida, saavad seda teha perearstikabinetis. Kuna vaktsiin on retseptiravim, tuleb kõigepealt arstilt digiretsept nõutada. Ja enne vaktsineerima tulemist tuleks rohi välja osta perearstikabinetile lähimast apteegist, kuna vaktsiin läheb sooja temperatuuriga kergesti raisku.

Vaktsiini jätkub

Tartu apteekides vaktsiini jätkub. Raekoja apteegis maksab see täiskasvanule näiteks 16 eurot ja 58 senti.

Sel nädalal alustas Eestis ringsõitu ka OÜ Terviseagentuuri puugibuss, mis jõuab Tartusse maamessi ajaks. Seal on ühe vaktsiini hind 18 eurot. Lisateavet puugibussi kohta saab küsida telefoninumbril 525 9044.

Mis puutub puugirohkusesse ja aasta-aastalt suurenevasse puugihammustuste hulka, siis nakkusarst Rita Pihlaku sõnul kinnitab Eesti statistika seda küll, kuid Tartumaal olukord õnneks halvenevat ei paista.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles