Päevatoimetaja:
Richard Särk

VÕRDLUS Tartu Pride jäi Madridis toimuvaga võrreldes mitme koha pealt tagasihoidlikumaks (5)

LGBT+ paraad tõi Tartu tänavatele tuhandeid vikerkaarevärvides tegelasi, kes Raekoja platsile marssisid, et seal kogukonda toetavat kontserti kuulata.
LGBT+ paraad tõi Tartu tänavatele tuhandeid vikerkaarevärvides tegelasi, kes Raekoja platsile marssisid, et seal kogukonda toetavat kontserti kuulata. Foto: Signe Oidekivi

Kuigi Hispaanias Madridis toimuvatel ja Tartu Pride'i rongkäigul põhimõttelist vahet pole, on selle organiseerimisel ja realiseerumisel palju erinevusi. Ainuüksi rahvahulga vahe on väga suur, näiteks Madridi 2024. aasta Pride'il oli umbes miljon inimest. Tänavatel oli vastavat meeleolu juba tunda päevi enne selle algust.

Tartu Pride'i eel oli Hurda parki suundudes teel näha paari vikerkaarelippu, pargis oli inimesi esialgu vähe. Õnneks tuli viimase veerand tunni jooksul rahvast juurde ja üksikutest inimestest sai lõpuks umbes 4000-pealine rahvamass. Mõned minutid pärast kella ühte päeval marss ka algas.

Madridi rongkäigu algus võtab tavaliselt palju rohkem aega. Bussid ja rekad, mis inimesi paraadil rahva keskel kannavad, on tunde enne selle algust juba platsis ja tavaliselt keegi rongkäigu täpselt algusaega ei tea. Kellaaeg on alati väga umbes pandud ja nii suure rahvamassiga tegelemine tekitab alati ka viivitust. Kui marssimine Madridi kesklinnas lõpuks algab, on rahvas lustakas meeleolus, valmis endast kõik andma ning muusika ja veepüstolite saatel 2,2 kilomeetrit läbi kõndima.

Tagasi üles