Võrus avati HIV nõustamis- ja testimisteenuse kabinet

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HIV-test tuleks teha kõigil seksuaalselt aktiivsetel täiskasvanutel ja rasedatel naistel.
HIV-test tuleks teha kõigil seksuaalselt aktiivsetel täiskasvanutel ja rasedatel naistel. Foto: SCANPIX

Alates 5. aprillist on Võrus, Lõuna-Eesti Haiglas avatud HIV nõustamis- ja testimisteenuse kabinet, mis on avatud iga kuu esimesel ja kolmandal neljapäeval kella 14-16.

«Nõustamis- ja testimiskabinetis toimub HIVi ja teiste seksuaalsel teel levivate infektsioonide alane nõustamine testieelselt ja -järgselt. Lisaks HIV-le tehakse tasuta veel B- ja C-hepatiidi teste, HIV kiirteste ning jagatakse kondoome,» selgitas Tervise Arengu Instituudi vanemspetsialist Iveta Tomera instituudi pressiesindaja teatel.

Eestis on hinnanguliselt 12 000 HIV-positiivset inimest, kellest pea iga kolmas ei ole oma nakatumisest teadlik ning on seetõttu potentsiaalne viiruse levitaja. Kui kümme aastat tagasi oli 90 protsenti nakatunutest süstivad narkomaanid, siis viimastel aastatel on pea pooled nakatunutest HIV-i saanud seksuaalsel teel. Kõige rohkem nakatuvad inimesed vanuses 25- 35 aastat.

Ainus võimalus nakkusest teada saada on teha HIVi test. «Seetõttu on väga oluline, et testimisvõimalus oleks kättesaadav igas maakonnas – HIV ei ole ammu enam sõltuvusprobleemidega inimeste ega vaid Ida-Virumaa ja Tallinna probleem. Kõik, kes on olnud juhuvahekorras ilma kondoomi kasutamata, peaksid end kindlasti testima,» rõhutas Tomera. 

Kabinet on avatud kõigile alates 16. eluaastast ja sõltumata ravikindlustuse olemasolust. Nõustamiseks ja testimiseks ei ole vajalik eelnev registreerimine. Teenust osutab Lõuna-Eesti Haigla AS ja seda rahastab Tervise Arengu Instituut.

Võrule lähim HIV nõustamis- ja testimiskabinet asub Tartu Ülikooli Kliinikumis. Üle Eesti on selliseid kabinette hetkel kokku kümme. Lisaks anonüümsetele kabinettidele saab HIVi testi teha kõikides tervishoiuasutustes pere- või eriarsti (näiteks günekoloogi või naha-suguhaiguste arsti juures) ja noorte nõustamiskeskustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles