Päevatoimetaja:
Richard Särk

Kliinikumi kirurgid tegid Eestis esmakordse südameoperatsiooni

Copy
Tartu ülikooli kliinikumi südamekirurgid Raili Tagen (vasakult) ja Arno Ruusalepp tegid ühes arst-residentide Kristina Grinko ja Sergei Johansoniga Eestis esmakordselt mitraalklapi proteesimise töötaval südamel.
Tartu ülikooli kliinikumi südamekirurgid Raili Tagen (vasakult) ja Arno Ruusalepp tegid ühes arst-residentide Kristina Grinko ja Sergei Johansoniga Eestis esmakordselt mitraalklapi proteesimise töötaval südamel. Foto: Tartu Ülikooli kliinikum

Tartu ülikooli kliinikumi kardiokirurgia osakonnas tehti teisipäeval, 13. augustil uudne operatsioon: raske mitraalklapipuudulikkusega patsiendil viidi läbi lahtine mitraalklapi proteesimine töötava südamega. Tegu on teadaolevalt esimese sellise operatsiooniga Eestis.

«Kuuekümnendates aastates patsiendi südamehaigust ei olnud võimalik ravida kateetrikaudsete meetoditega,» selgitas Tartu ülikooli kliinikumi südamekliiniku kardiokirurgia osakonna juhataja Arno Ruusalepp. «Seetõttu tuli appi võtta kirurgilised meetodid.»

Kui üldjuhul pannakse süda klapioperatsioonideks ja südameõõnte avamiseks seisma, siis sellel operatsioonil avati süda ning paigaldati protees töötaval südamel.

Tagasi üles