Päevatoimetaja:
Aime Jõgi
(+372) 739 0359

INTERVJUU Nobeli preemia pälvinud rahuorganisatsiooni saadik: Eesti alahindab oma rolli tuumaküsimustes

Copy
Ameeriklane Seth Shelden, Nobeli rahupreemia pälvinud organisatsiooni ICAN õigusnõustaja ja ÜRO saadik, on Tartuga vana tuttav ning oskab eesti keeles öelda ka paari lihtsamat lauset.
Ameeriklane Seth Shelden, Nobeli rahupreemia pälvinud organisatsiooni ICAN õigusnõustaja ja ÜRO saadik, on Tartuga vana tuttav ning oskab eesti keeles öelda ka paari lihtsamat lauset. Foto: Margus Ansu/Tartu Postimees

Setomaal nädalavahetusel peetud Treski muusika- ja inspiratsioonifestivalil astus üles ameeriklane Seth Shelden, kes on 2017. aastal Nobeli rahupreemia pälvinud organisatiooni ICAN ehk International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (eesti keeles rahvusvaheline tuumarelvade kaotamise kampaania) õigusnõustaja ning saadik Ühendatud Rahvaste Organisatsioonis (ÜRO). ICAN pälvis maineka autasu tuumarelvade keelustamise leppe (inglise keeles Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons) väljatöötamise eest.

Kuigi newyorklane külastas Setomaad esimest korda, on ta Tartuga juba vana tuttav. Nimelt töötas ta kümmekond aastat tagasi külalisprofessorina Riias Läti ülikoolis ning külastas toona tihti ka Emajõelinna.

Seth Shelden, kuidas sai tuumarelvade keelustamisest teie südameasi?

Kasvasin üles Ameerikas – riigis, kus loodi tuumarelvad ning mis neid ka esimest korda sõjas kasutas. Seega kasvasin üles teadmisega, et tuumarelvad olid asendamatu osa teise maailmasõja lõpetamisel. Selliseid tuumarelvi ülistavaid sõnumeid õpetati toona ja õpetatakse tänagi, et meie valitsuse teguviisi õigustada.

Tagasi üles