Päevatoimetaja:
Aime Jõgi
(+372) 739 0359

KIRI Kaks Almat aeti segi! Kes on kes?

Copy
Välinäitus Kvartali kõrval.
Välinäitus Kvartali kõrval. Foto: Raimu Hanson

Tartu kesklinnas on Kvartali kõrvale kõnniteele paigutatud värviline pildirivi. Näituse pealkiri «Eesti Naine 100» tahab tõestada, et see ajakiri on sada aastat vana. Ta teeb seda suurte pindadega, millel on rohkesti fotosid.

Eesti Naine oli vahepeal Nõukogude Naine ja siis taas õige nimega. Näitusel on reprod ajakirja kaanekujundusest läbi aastate. Kui stiilsed, kunstiliselt nauditavad ja aega peegeldavad olid enne sõda Eesti Naise esikaaned!

Aga ajakirja nägu muutub ju ajas. Ja see nägu muutus igavamaks, nn missindus võttis maad, fotod kuulsatest naistest jäid üksluiseks, kunstilisest taotlusest ei jäänud jälgegi.

Kaks naist, ülemine õige, alumine vale pildiga.
Kaks naist, ülemine õige, alumine vale pildiga. Foto: Raimu Hanson

Näitusel on ka üks aps. Esimesel alusel, mis on näoga kesklinna poole, peaksid olema kahe tuntud seltskonnategelase, Helmi Mäelo ja Alma Ostra-Oinase fotod. Kuid kirjaniku ja ühiskonnategelase Mäelo kõrval on hoopis teine naine – Alma Ast, kes oli literaadi ja poliitiku Karl Ast Rumori abikaasa. Hoopiski mitte «esimene naine parlamendis», vaid üks esimesi kõrgharidusega venerolooge Eestis. Ta oli minu vanatädi. Kaks Almat aeti segi.

Tagasi üles