Päevatoimetaja:
Aime Jõgi
(+372) 739 0359

Kisub jälle suureks sajuks, kuid teisipäevale peaksid kogused alla jääma (1)

Copy
Padusadu ujutas teisipäeval Tartu tänavad üle ja häiris liiklust. Ka eesootavaks nädalavahetuseks on oodata palju vihma.
Padusadu ujutas teisipäeval Tartu tänavad üle ja häiris liiklust. Ka eesootavaks nädalavahetuseks on oodata palju vihma. Foto: Margus Ansu

Keskkonnaagentuuri järgmise nelja päeva ilmaprognoos ennustab üle Eesti vihma ning suurt kogust sademeid. Kõige tugevamad sajud jõuavad tõenäoliselt Kesk-Eestisse, teatas keskkonnaagentuuri juhtivsünoptik Helve Meitern.

Kui neljapäev möödub kekskonnaagentuuri prognoosi kohaselt pigem päikseliselt või nõrga hoovihma saatel, siis reedel sadu tugevneb ning seda eelkõige Kesk- ja Põhja-Eestis. Nädalavahetuseks näitab portaal vihmapilvi juba aga üle Eesti.

Madalrõhkkond koos tiheda sajuga liigubki üle Eesti laupäeval, tutvustas keskkonnaagentuuri juhtivsünoptik Helve Meitern eesootavat ilma. «Areneb hoovihmapilvi, kuid mitte nii tugevaid kui teisipäeval Tartus,» lisas ta. 

Sadu jätkub ka järgmistel päevadel. «See madalrõhulohk jääb meie lähistele, nii et sajused on ka pühapäev ja esmaspäev,» sõnas Meitern. «Sademete kogused võivad osutuda selle perioodi peale suureks – 30–50 mm.» Võrdluseks: teisipäeval tuli Tartus  mõne erailmajaama andmetel 75 millimeetri jagu sademeid. 

Seega Tartus lähipäevil teisipäevaga võrreldavat uputust ehk oodata pole ning sünoptik Helve Meiterni sõnul sajab kõige rohkem tõenäoliselt Kesk-Eestis. «Üldiselt on aga oodata lühiajalisi tihedaid ja tugevaid vihmahooge üle kogu Eesti,» lisas ta.

Sünoptik Kairo Kiitsak hoitas sotsiaalmeedias samuti, et nädalalõpp tuleb ilma poolest heitlik. Ka tema sõnul koondub nädalavahetusel laiahaardeline madalrõhkkond Põhja-Eesti kohale ning jääb seda katma. Seetõttu ongi oodata tugevat tuult ja sagedasi vihmahooge. 

«Nädalavahetusel võib mõnel pool akumuleeruda 25–55 millimeetrit vihma, aga ei ole välistatud ka rohkem, kui konvektiivsed sajuvööndid peaksid jääma ühe koha peale toppama ja olles samal ajal intensiivsed. Igal pool suuri sajukoguseid oodata ei ole,» märkis Kiitsak.

Tagasi üles