Päevatoimetaja:
Richard Särk

Nagu sügisel: Emajõe veetase tõusis uputusega korralikult (2)

Copy
Emajõgi tõusis uputuse tõttu üle 25 sentimeetri, kuid kolmapäeva õhtuks oli veetase Tartus juba mõne sentimeetri jagu taas langenud.
Emajõgi tõusis uputuse tõttu üle 25 sentimeetri, kuid kolmapäeva õhtuks oli veetase Tartus juba mõne sentimeetri jagu taas langenud. Foto: Signe Oidekivi

Tartu uppus, Riia tänava raudteeviadukti alla tekkis järv. Nii kirjutas Tartu Postimees teisipäeva hommikul, mil padusadu tekitas linna suured ja sügavad lombid. Õhtuks oli muist veest ära voolanud ning Emajõge veetase enam kui 25 sentimeetrit tõusnud.

Keskkonnaagentuuri seireandmete põhjal oli Emajõe veetase esmaspäeva õhtul kella viie ajal 79 sentimeetrit üle graafiku nulli. 24 tundi hiljem, teispäeva õhtul kella viie ajal Emajõe veetasemeks juba 105 sentimeetrit. Täpsemalt kerkis Emajõe veetase 24 tunniga 25,4 sentimeetrit. 

Kui erakordne selline tõus on? Keskkonnaagentuuri peaspetsialist Sandra Loo sõnul see teab mis märgiline pole. «25 sentimeetrist veetaseme tõusu 24 tunni jooksul on Emajõel ette tulnud ka varem, lisaks sademetele ka jää tõttu,» selgitas ta.

Kuid viimased võrreldavad veetaseme tõusud on jäänud pigem sügiskuudesse. «Näiteks viimased vihmade toel esinenud järsud veetaseme tõusud olid eelmise aasta oktoobri alguses, mil Emajõe veetase tõusis 24 tunniga 22 sentimeetrit, sellest aasta varem oktoobri alguses 20 sentimeetrit,» rääkis Loo.

Veel tõi ta võrdluseks, et midagi kriitilist seekordne veetaseme tõus ei põhjustanud – Emajõe kriitiline veetase on 254 sentimeetrit üle graafiku nulli. Teisipäevane vihmajärgne maksimaalne veetase oli 105 sentimeetrit üle graafiku nulli. Ajalooline maksimaalne veetase on Loo sõnul olnud aga 373 sentimeetrit üle graafiku nulli.

Kuid Emajõgi polnud ainus, mis märkimisväärselt kerkis. Ka selle lisajõgi Porijõgi sai teisipäeval korraliku veesüsti. Keskkonnaagentuuri andmetel oli selle veetase teisipäeva õhtul kella viieks ööpäeva jooksul kerkinud 29,7 sentimeetrit. Sellega tõusis veetase 168 sentimeetrini üle graafiku nulli.

Elva jõgi tõusis vaid veidi enam kui kolme sentimeetri jagu. Samas tasub arvestada, et see lahkneb Emajõest paarkümmend kilomeetrit enne Tartu linna. Porijõgi saab seevastu alguse Tartu külje alt Soinastest. 

Emajões algas veetaseme langus juba teisipäeva õhtul ning kolmapäeval kella viieks oli veetase langenud 95 sentimeetrini. 

Porijõgi seevastu ei näita veel veetõusu pidurdamise märke. Ka viimase 24 tunni jooksul on see 19,1 sentimeetri jagu tõusnud ehk veetase oli täna kella nelja ajal õhtupoolikul 187 sentimeetrit üle graafiku nulli.

Emajõe lõpp-punkti Peipsi järve veetaset uputus aga palju ei mõjutanud. Praagal, kuhu Emajõgi suubub, oli veetase teisipäeva õhtul kella viieks tõusnud vaid 0,7 sentimeetrit. 

Tagasi üles