Päevatoimetaja:
Emily Lieberg

Politsei nabis kinni Tartus kaamerapilti jäänud majavargad (2)

Copy
Kuvatõmmis turvakaamera videost hetkest, mil vargad Paju tänaval elumaja aeda ronisid. Nüüd on nad kuriteos kahtlustatavana kinni peetud.
Kuvatõmmis turvakaamera videost hetkest, mil vargad Paju tänaval elumaja aeda ronisid. Nüüd on nad kuriteos kahtlustatavana kinni peetud. Foto: Erakogu

Politsei pidas juuli lõpus kinni kolm inimest, keda kahtlustatakse Tartus Paju tänaval eramajas toime pandud varguses. Prokuratuuri taotlusel võttis kohus ühe kahtlustatava vahi alla.

Teate Paju tänava eramajas toime pandud vargusest sai politsei teate 28. juuli õhtupoolikul. Kannatanu selgitas ka Tartu Postimehele, et kogu maja oli segamini pööratud ning sealt oli varastatud ehteid, käekellasid, sularaha, mitu kotti, võtmekimp, väikest kodutehnikat ja parfüüm.

Sündmuskohale reageerisid nii patrullpolitseinikud kui ka kriminalist, kes kogusid majast uurimiseks vajamineva info ning tõendid ja asusid siis kuritegu lahendama. Neile oli abiks seegi, et kaks maskis meest ning üks naine jäid valvekaamera videopilti.

Tartu politseijaoskonna menetlustalituse grupijuhi Lilian Palu sõnul õnnestus paari päeva jooksul kindlaks teha teo võimalikud toimepanijad ning 31. juulil peeti kuriteos kahtlustatavatena kinni 46- ja 44-aastane mees ning 35-aastane naine. Nad viidi Tartu vanglasse.

Lõuna ringkonnaprokuratuur taotles 2. augustil Tartu maakohtult 44-aastase mehe vahi alla võtmist. Tartu maakohus selle taotluse ka rahuldas ning võttis mehe kaheks kuuks vahi alla.

«44-aastasel mehel on kolm kehtivat kriminaalkaristust ning üheksa kehtivat väärtegu. Viimati karistati teda aastate eest. Prokuratuuri hinnangul võib kahtlustatav vabadusse jäädes jätkata kuritegude toimepanemist. Samale seisukohale jõudis ka Tartu maakohus, kes võttis eelmise nädala lõpus mehe kaheks kuuks vahi alla,» selgitas Lõuna ringkonnaprokurör Silva Rood. Ta lisas, et kahtlustuse kohaselt võib ta olla seotud poe- ning rattavargustega, mis on toimunud selle aasta maist juulikuuni.

Politsei grupijuhi sõnul on konkreetne juhtum musternäide sellest, mida saavad inimesed ise ära teha oma vara kaitsmiseks. «Kodust lahkudes lukustati kõik uksed ja ka aiavärav, nad olid end varustanud turvakaameratega ning kindlustanud ka oma vara. Need kõik sammud ongi täpselt see vähim, mida igaüks oma vara kindlustamiseks tegema peab,» selgitas Lilian Palu.

«Ehkki ükski lukk ei välista lõpuni võimalikku vargust, saime me kannatanute valvekaamera salvestistelt väärtuslikku infot ning ka majast leidsime olulisi detaile, mis meid uurimises edasi aitasid ning kahtlustatavate tabamisele kaasa aitasid,» jätkas Palu.

Seejuures on Tartumaal toime pandud varguste arv viimastel kuudel suurenenud. Varastatud on nii lukustamata kui ka lukustatud jalg- ja tõukerattaid, murtud sisse elukohtadesse ja viidud kaasa raha, leitud väärisesemeid või tööriistu.

Ringkonnaprokurör Silva Rood kinnitas, et õiguskaitseasutused pingutavad selle nimel, et tuvastada ja võtta vastutusele varguste toimepanijad. «Prokuratuur ja politsei hoiavad silma peal, mis kuritegusid piirkonnas toime pannakse ning kes on need potentsiaalsed kurjategijad, kelle tegevus võib riivata kogukonna turvatunnet. Kui näeme, et tegutseb elukutseline varas, kes on süsteemselt, mitmel korral vargil käinud ning kes sellega kogukonna turvatunnet mõjutab, keskendume just temale,» sõnas Rood.

Selle vargusjuhtumi täpsemate asjaolude väljaselgitamine jätkub kohtueelses menetluses. Sarnaseid vargusi on Tartu linnas ja selle lähiümbruses olnud lähikuudel teisigi ning nende kõikide uurimiseks on niisamuti käsil menetlused, et selgitada välja teo toimepanija.

Tagasi üles