Päevatoimetaja:
Richard Särk

Vorstilehter ja Riga võrr – mida kõike Raadil laadalt leida võis

Levateki Sulle-Mulle laadal Raadi lennukiangaaride juures ei jäänud kahtlust, et kõikvõimalikud autojupid ja muud tehnikavidinad oli otsituim kaup.

Jõhvist tulnud Urve Raudhein kinnitas, et hommikul kohe võeti ära  Žiguli ja Moskvitši osasid. Aga päeva edenedes tõmmati prooviks lõõtsa ja ka nõusid vaadati, märke, plaate ja vanu pudeleid küsiti.

Kaasas on tal isevärki kast, põhjalaudades pulgad turritamas. Milleks, ei mõtlegi välja. Tuleb välja, et kuuseistikutele istutusaukude mulda vajutamiseks.

«Elus esimest korda olen vanavaralaadal müümas. Kaup on oma majast ja ämma majast,» Ütles Raudhein. «Pisiku sain sellest, et suvel käisin Alatskivi laadal. Siis mõtlesin, et miks mitte proovida.»

Platsi ühes servas on väljapaneku vanaautode rivi, teises uhkeldab traktor. Riga võrre erinevas kulumisastmes oli müügil lausa mitu.

Illar Tõlgo Tartust on vilunud laadamüüja. «Mitte igal, aga Paunvere ja Küüslaugu ja Hansalaat, need käin ära. Siin võiks täna rahvast natike rohkem olla,» ütles Tõlgo. «Ega siin ei saagi aru, mida täpselt  otsitakse. Küsitakse imeasju, mida ei olegi pakkuda, näiteks riidega küünlajuhet. Mul on küll muidu igasugu vanu asju, on võtmeid, on lambiklaasid, no ikka seinast seina.»

Katrin Talu ütles, et ei ole suurem laadal käija, aga siis selgus, et kohale on ta sõitnud Raplast. Seejuures kindla mõttega, ta otsib nukkusid.

«Mul on üks nukkude seeria tekkinud, mis on Norra paikkonna järgi riietatud, 30 sentimeetri pikkused. Täna neid ei märganud. Aga olen sellel hooajal kaks leidnud laatadelt. Juhuslikult algas – on ühesugused riidelõiked ja sealt see kollektsionääri asi algas,» selgitas ta.

Täna ledis ta ka ostmist väärt suitsuklaasist karahvini, Tarbeklaasi oma.

«Natuke kauplesin hinda alla ka,» poetas ta. «Võtan ainult suitsudekoori, ei aja komplekte kokku, võtan neid, mis vormi poolest meeldivad, ja pärast kodus uurin.»

Ning veel ostis ta plekist vorstilehtri, mis ei ole kogumiseks, vaid tarbeasi. «Tänapäevased on plastikust, naks ja naks lähevad katki, aga see on asjalik. Tanguvorsti tegemiseks, naistepundiga.» 

Laada kaubavalikut ta kiitis, aga lisas ka, et paljud müüjad olid samad, kes päev varem Luige laadal. 

Endine Melliste Käbitare perenaine Lea Lüpsik ütles, et nostalgianõusid ja muid vanemaid asju küsitakse. Neid oli tal ka pakkuda. Näiteks kunagise Kasekese restorani taldrikuid venekeelse kirjaga «Restoran» ja Kasekeses käibel olnud pitse. Hiljem olid need Käbitare nõud. 

«Kui Melliste poe juures esimese kohviku tegin, siis ei olnud nõusid saada, aga raamatupidaja oli Kasekesest. Venekeelse restorani kirja peitsime salatilehtede alla, kes see Eesti ajal seda venekeelset «restorani» näha tahtis.»

Sulle-Mulle laat käiski varem Mellistes, aga nüüd juba kolmandat aastat teeb seda Raadil Levatek.

Tagasi üles