Päevatoimetaja:
Emily Lieberg

Sead teevad Tartus taas revolutsiooni

Copy
«Sigade revolutsiooni» saab üle 20 aasta uuesti näha Tartus Elektriteatris 8. augustil. Pildil stseen filmist.
«Sigade revolutsiooni» saab üle 20 aasta uuesti näha Tartus Elektriteatris 8. augustil. Pildil stseen filmist. Foto: Ove Maidla

PÖFFi armastusfilmide festival Tartuff tähistab «Sigade revolutsiooni» 20. sünnipäeva ning toob populaarse linateose taas ekraanile.

Juubelit tähistava linateose esilinastusest on möödas 20 aastat ning selle puhul tuuakse toonane kassahitt, mis 2004. aastal tõi kinodesse üle 26 000 silmapaari, taas publiku ette.

«Mis, juba 20 aastat?» imestas režissöör Jaak Kilmi, kui kuulis sünnipäevaseansist. «Ma pole seda 10 aastat vaadanud – endalgi huvitav näha, kuidas see on ajaproovile vastu pidanud.»

2004. aasta kevadel esilinastunud Jaak Kilmi ja René Reinumäe noortefilmi tegevus toimub 1986. aastal õpilasmalevlaste vabariiklikul kokkutulekul, kus puhkeb noorte mäss nõukogude korra vastu.

Tegu oli esimese kodumaise mängufilmiga, mis võitis pärast Eesti taasiseseisvumist nii maineka auhinna – A-kategooriasse kuulunud Moskva filmifestivali eripreemia ehk Hõbedase Püha Jüri.

«See on film, mis näitab minevikku, kuid esindab tulevikku,» resümeeris toona žürii, mida juhtis nimekas Briti režissöör Alan Parker.

«Rokib nagu Woodstock,» jäi kõlama žüriiliikmete kommentaaridest.

Otepää lähedal Vidrikel üles võetud linateos, mille võtetel osales ligikaudu 500 noort, pulbitseb kodumaises filmis haruldasest energiast. «Sellele me panustasime ja tahaks loota, et edukalt,» ütles Kilmi 20 aastat tagasi.

Nüüdseks lammutatud Sakala keskuses toimunud puupüsti täis esilinastusel ähvardas katus igatahes lendu tõusta ja publik möirgas naerda kildude peale, mis on siiani käibele jäänud: «Ei, siin aitab ainult breik», «Kurat, biit on vale» või «Ma tulin teid saagima» (Anu Saagimile, kes kehastab filmis meelast kokatädi).

Film jõudis omal ajal ekraanile ligemale viiekümnel festivalil üle terve maailma ja Eesti esitas selle ka mitteingliskeelse filmi Oscari kandidaadiks.

Viimastel aastatel harva näidatud filmi sünnipäevalinastus toimub neljapäeval, 8. augustil kell 18 Tartu Elektriteatris ja seansile on oodata külalisi eesotsas režissööride ja peaosatäitja Jass Seljamaaga.

PÖFFi armastusfilmide festival toimub 5.–10. augustini Tartus Raekoja platsil ja Elektriteatris. Festivali korraldab Pimedate Ööde filmifestival ja esitleb Elisa.

Vaata Tartuffi kohta aadressil https://tartuff.ee/.

Tagasi üles