Päevatoimetaja:
Richard Särk

Suure suvepeo lava kerkib heitlikust ilmast hoolimata

Copy
Teisipäeva pärastlõunal oli Kaarsilla ja raeplatsi vahel lava konstruktsioon paigas ning õhtuks peaksid töömehed sellele ka katuse peale saama.
Teisipäeva pärastlõunal oli Kaarsilla ja raeplatsi vahel lava konstruktsioon paigas ning õhtuks peaksid töömehed sellele ka katuse peale saama. Foto: Margus Ansu

Euroopa kultuuripealinnas Tartus toimub autovabaduse puiesteel juba sel laupäeval suur suvepidu, kus esineb Eesti artistide koorekiht. Kaasalaulmisele tulevad nostalgilised lood Eesti muusika kullafondist ning suvepeo lõpetab maailma veidraimaks bändiks tituleeritud Winny Puhh. Suvepidu on tasuta.

Tartu 2024 korraldatav suvepidu toimub laupäeva õhtul autovabaduse puiesteel, mistap sätitakse seal juba praegu püsti suurt lava. Ehkki viimasel paaril päeval on sadanud kõvasti vihma, kerkib lava edukalt ning täna õhtuks loodetakse Tartu 2024 pressiesindaja Armas Riivese sõnutsi sellele ka katus peale saada. Kogu lava peaks valmis saama kolmapäevaks.

Laupäevane pidu algab Tanel Jonase ja Laura Võigemasti kontsertetendusega «Ellujäämise kunstid ristteel», mis räägib meeleoluka loo Tartust. Tartu ja Lõuna-Eesti Euroopa kultuuripealinnaks kujunemise teekonda avavad huumoriprisma kaudu ellujäämise kunstidest kõnelevad laulud Eesti levi- ja popmuusika kullafondist. Paljude teiste seas on täiesti uue arranžeeringu saanud lood: «Kaua sa kannatad», «Segased lood», «Ära möödu must lähedalt», «Sepa kahurikuul» ning «Armastus päästab maailma».

Tartu 2024 suvepeol esinevad ebatavalistes kooslustes Ollie, Peeter Volkonski, Sissi, Liisi Koikson, Nele-Liis Vaiksoo, Heidy Tamme, Priit Volmer ja paljud teised. Lisaks kohtuvad laval Märt Avandi ja Ott Sepp, kes üllatavad publikut humoorika ja energilise etteastega. Tartu 2024 kodulehelt leiab publik sõnad ka kaasalaulmiseks.

Lavastuse autorit Tanel Jonast sütitas kultuuripealinna suvepeo kontsertlavastuse loomisel risttee motiiv.

«Muusikaline ja hoogne etendus algab maailma loomisega, kui liituvad tuli ja vesi ning kulgeb edasi samavõrd kõnekate kohtumiste rütmis. Muu hulgas avastavad igikestva filosoofilise puutepunkti muna ja kana, vahetatakse verd ja lubadusi, põrkuvad egod ning lõimuvad kogukonnad,» avas lavastaja Jonas etenduse sisu. «Kuid maailmajaloo ja -müütide suures katlas pulbitseb ka kultuuride ja narratiivide ristteel oleva Tartu lugu.»

Kaasa teeb live-bänd, Tartu akadeemiline meeskoor ning neli tantsugruppi: Shat​​é tantsukool, võimlemisklubi Janika, rahvakunstiseltsi Leigarid Tartu rühm ja Tähtvere tantsukeskuse tantsijad.

Tartu 2024 suvepidu algab laupäeval, 3. augustil autovabaduse puiesteele spetsiaalselt loodud suurel laval kell 22. Otseülekande teeb Eesti Televisioon. Suvepeo lõpetab Lõuna-Eesti metal-punkansambel Winny Puhhi kontsert. End maailma veidraimaks bändiks nimetav koosseis tähistab sel aastal 30. sünnipäeva.

Tagasi üles