Ülikooli raamatupood lahkub vanadest ruumidest

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli raamatupood.
Tartu Ülikooli raamatupood. Foto: Sille Annuk

«Ah et nüüd siis ahoi ja nägemist poele!» Nõnda hüüdis ajaloolane Heivi Pullerits, kui kuulis eile Tartu Postimehe reporterilt uudist, et Ülikooli raamatupood lahkub majast, kus ta on tegutsenud aastakümneid.



Heivi Pulleritsu isiklik mälu ulatub 1940. aastate lõppu. Samast ajast mäletab ta ülikooli peahoone lähedal tegutsemas raamatupoodi.

«Seal oli ju vahepeal juhatajaks klassikaline filoloog Richard Kleis, kui ta oli ülikoolist minema puksitud,» lisas Pul­­lerits. «Oma tudengiaastatel 1956–1961 käisin peahoonest iga loengu vaheajal poes vaatamas, kui oli teada, et on müügile tulemas mõni luulekogu. Eriti on meeles Jaan Krossi «Söerikastaja» ootamine.»

Raamatutega on hoones Ülikooli 11 kaubeldud 19. sajandi lõpust saati. Ülikoolile kuulus väärikas asutus septembri alguseni 2010. Siis sõlmis Tartu Ülikool lepingu raamatukauplusega Krisostomus.

Internetis kirjanduse vahendamisele keskendunud Krisostomusest sai küll uus omanik, ent Ülikooli raamatupood jäi tegutsema senistes ruumides ja senise kaubamärgi all.

Leping sätestas, et Kri­­sostomus peab jätkama raamatute, muude trükiste ja ülikooli meenete müüki aadressil Ülikooli 11 vähemalt ruumide üürilepingu lõppemiseni 30. juunil 2012.

Krisostomuse ruumidesse

Eile teatas Krisostomus, et raamatupoe rendileping Tartu linnale kuuluval Ülikooli tänava hoone pinnal lõpebki nimetatud kuupäeval ning raamatupood kolib Raekoja platsil asuvatesse raamatukaupluse Krisostomus ruumidesse.

Müügijuhi Martin Laiapea sõnul on neile oluline paikneda jätkuvalt kesklinnas ja ülikooli läheduses, et vastata raamatupoe akadeemilise taustaga külastajate vajadustele.

Et Tartu linna renditasu seniste ruumide eest oli Kri­­sostomusele liiga kõrge ja Tartu Ülikooli pakutud asendusruumidest ei leitud sobilikku, on Raekoja platsi hoonesse kolimine Laiapea hinnangul parim lahendus. «Pood on majanduslikult ebaefektiivne, seda ei ole enam võimalik üleval pidada,» lisas ta.

Raekoja platsi hoonesse kolimisel prognoosib müügijuht senisest aktiivsemat kaupluse külastust, teisalt võimaldab kahe kaupluse ühendamine tema sõnul edendada paremini raamatute e-müüki, mis on praegu kasvav trend.

Tartu Ülikooli raamatupoes on müügijuhi andmeil müügipinda umbes 200 ruutmeetrit, Krisostomuse poes aga ligikaudu 100 ruutmeetrit. «Sisekujundajaga just praegu vaatame, kui palju jääb riiulipinda,» ütles ta. «Krisostomuse kontoripind läheb mujale.»

Raeplatsil jätkab raamatukauplus tegutsemist Laiapea sõnul tuntud kontseptsioonis Tartu Ülikooli Raamatupoe nime all, kuid uue sisekujundusega. Ta kinnitas, et kõik müüjad jäävad ametisse. Kes ja mis hakkab tegutsema Ülikooli 11 hoones, ei ole talle teada.

Traditsioonide lõhkumine

Pool sajandit ülikooli peahoone lähedalt raamatupoest kirjasõna ostnud Heivi Pullerits arvab, et kolimisel jääb poe vana hea aura maha. «Meil lõhutakse sageli ära väga kindlad traditsioonid,» ütles ta. «See on väga halb.»

Igatahes eile oli teenekal ajaloolasel võimalik minna veel vanasse armsasse poodi. Tema kui raamatuklubi liige tahtis osta Peeter Ernitsa «101 looma».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles