Päevatoimetaja:
Richard Särk

Naiskodukaitse koormusmatkal võidutsesid tartlannad

Copy
Üks meeldejäävaimaid osi võistlejaile oli lõpujooks, kus tuli muu hulgas läbida merelaht, vedada köiega autot ning ületada järsk sein.
Üks meeldejäävaimaid osi võistlejaile oli lõpujooks, kus tuli muu hulgas läbida merelaht, vedada köiega autot ning ületada järsk sein. Foto: Karin Kolk

Eile lõppes Loksal Naiskodukaitse koormusmatk, mis on organisatsiooni iga-aastane kõige raskem patrullvõistlus. Võidukarika viis koju Tartu ringkonna I võistkond koosseisus Kristi Loit, Kerli Prants, Silja Möllits ja Maret Meriste, esindaja Indrek Etverk.

Reede õhtul startis rajale 13 võistkonda Naiskodukaitse ringkondadest. Rada oli sel aastal erakordselt raske, võistlejaid kimbutas ka juulikuiselt kuum ilm. Seitse võistkonda jõudsid finišisse, teised katkestasid.

Umbes 80-kilomeetriseks kujunenud rajal pidid naised 36 tunni jooksul täitma mitmesuguseid ülesandeid, millega pandi proovile nende teadmised, jõud ja ka nutikus.

Võiduvõistkonna liikme Kristi Loidi sõnul oli võistlus põnevate kontrollpunktidega. «Kõik ülesanded olid väga leidlikud ja korduvalt tuli ennast ületada. Keset ööd nelja korruse kõrgusest vaatetornist laskumine nõudis kõva närvi. Meie tiimi trump oli kogemus, üksteise hästi tundmine ning omavahelistest kokkulepetest kinnipidamine,» sõnas Loit. «Ja muidugi peab olema väga heade orienteerumisoskustega.»

Teise koha saavutas Pärnumaa ringkonna II võistkond koosseisus Maret Kaljulaid, Annika Mõttus, Airi Talumets ja Airin Laasma, esindaja Kristina Kallaste. Kolmanda koha sai Lääne ringkonna võistkond koosseisus Marge Kelder, Julia Sirkel, Henrieth Kampmann ja Reelika Bulak, esindaja Karel Kelder.

Koormusmatka peakorraldaja Elbe Lumiste sõnul on kõik rajale läinud naiskodukaitsjad äärmiselt tugevad ja tegijad naised. «Ka katkestanud võistkonnad läbisid enam kui 50 kilomeetrit raskel maastikul, pannes proovile nii enda füüsise kui ka oskused ja teadmised,» rääkis ta.

Lumiste lisas, et sel aastal sooviti panna rõhku taktikalistele oskustele ja teadmistele, seejuures eelmistest kordadest enam oli eduks oluline füüsiline vastupidavus.

Võistkondadel tuli liikuda maastikul patrullvarustuses ning varjatult, vastutegevust trotsides ja kontrollpunktides ülesandeid lahendades. Traditsiooniliselt olid võistlusel muu hulgas näiteks sidepidamise punkt, luureülesanne, esmaabi andmine ja laskmine, sekka veetakistuste ületamisi, köiega laskumine ning sõdurioskuste kontrollimine. Üks meeldejäävaimaid osi võistlejatele oli lõpujooks, kus tuli muu hulgas läbida merelaht, vedada köiega autot ning ületada järsk sein.

Koormusmatka korraldas Naiskodukaitse juba 28. korda. Võistluse korraldaja on igal aastal erinev Naiskodukaitse ringkond, sel aastal oli ülesanne Harju ringkonnale usaldatud. Võistlust aitasid korraldada kaitseliidu Harju malev ja Noorte Kotkaste Harju malev. Kõikides kontrollpunktides olid abis ka abipolitseinikud ja vabatahtlikud päästjad.

Naiskodukaitse on üle-eestiline vabatahtlik naisi koondav organisatsioon, mis annab oma panuse riigikaitsesse ja ühiskonna arengusse kaitseliidu tegevuses osalemise, kodanike harimise ning isamaaliste traditsioonide hoidmise kaudu. Praeguse seisuga on Naiskodukaitses pea 3900 liiget.

Tagasi üles